Дървата за огрев в Русе са на изчерпване

1
Очаква се цените да се скочат с 30 лева за тон
Очаква се цените да се скочат с 30 лева за тон Видео: БНТ

Заради ниските температури от последните дни има завишено търсене на дърва и въглища в страната.

На много места обаче запасите от дървен материал в складовете са на изчерпване, а заради снега от фирмите не могат да стигнат до гората, за да доставят нови количества. Как търговците и хората, които се отопляват на твърдо гориво се справят в тази ситуация ще ни каже Йорданка Бакалска, която е на пряката ни линия, предава БНТ.

Търговци от страната са категорични, че до дни количествата дървен материал, с които разполагат, ще привършат. В Пловдив на много места дървата за огрев вече са изкупени. Продавачите заявиха, че дървата са привършили още преди няколко седмици, а и заради лошото време трудно се доставят от гората. В Благоевград все още дърва могат да се намерят на пазара, но заради завишеното търсене се очаква цените да се повишат с между 20-30 лева за тон.

Дървата за огрев в Благоевград привършват

В Благоевград нарязаните дърва за огрев в момента се продават на цени от 85 до 100 лв. за кубик, като част от фирмите извозват безплатно до домове в града закупеното количество. Търговците в складовете за отоплителни материали очакват след сериозните валежи от сняг от началото на месеца и продължилите дни с минусови температури доставчиците да вдигнат с около 5 лв. цената за кубик дърва при ново зареждане.

Иван Ризов, управител на фирма за продажба на горива в Благоевград: „В момента имаме дърва, но нямаме предложения за доставки тъй като всички доставчици имат проблем с влизането в горските масиви, където са замръзнали пътищата, има сняг“.

Заради липса на централна отоплителна мрежа повечето от хората в Благоевград се отопляват основно на ток, въглища и дърва.

Около 500 кубика дърва има останали в склада на Държавното горско стопанство в Благоевград, където цената за кубик е 80 лева. Транспортните разходи в рамките на града са около 15-20 лв. и са за сметка на купувача.

В някои борси във Варна все още има дърва, но проблемът там е, че малките улички в града не са почистени от снега и не може да се извършват доставки и така хората са принудени сами да търсят начини как да ги транспортират до домовете си. На изчерпване обаче са и последните количества дървен материал в Русе. Сходна е ситуацията и в София. Заради изчерпване на количествата в складовете за дърва, цената на един кубик е скочила с 20 лева. Изненада ли ни зимата и възможно ли е най-големият град в страната да се окаже неподготвен за нея, вижте в репортажа на колегите от София-Тереза Ставрева и оператора Венцислав Ценков.

В София дървата за огрев не достигат.

Иван Ралев е собственик на склад за дърва в София. Занимава се с това от 12 години и споделя, че не помни зима като тази, в която да остане без дърва, въпреки търсенето.

Иван Ралев: „Проблемът е в снега. Не се возят дърва, гората е в сняг. Хората търсят дърва, трудно се обработват, студено е“.

Складът на Иван, обаче не е единственият, който е полупразен. Екипът ни провери близо десет фирми, които продават дърва за огрев и всички те заявиха, че количествата, с които разполагат, не са големи. Заради заледените пътища повечето транспортни фирми или преустановяват курсовете до складовете, или правят по-малко.

Иван Ралев: Търсене има. Не можем да смогнем. Дървата свършват, а кога ще тръгнат колите да возят от гората-не се знае. Кой знае колко сняг има сега в гората… нищо не се знае засега“.

Заради търсенето, изкупната цена на дървата се оказва, че рязко е поскъпнала, споделя Иван. Досега той е продавал един кубик дърва за 110лв. със застудяването, обаче цената скочила на 130лв.

Иван Ралев смята, че сега дървата са скъпи, но хората се принуждават заради големия студ. Ако температурите скоро не се покачат, търговците на дърва прогнозират, че може да започнат да работят на загуба.

Освен с дърва, проблеми на някои места в страната има и със снабдяването с въглища. Тъй като рудник „Бабино” в мина „Бобов дол” е затворен, добитите преди това въглища отиват за нуждите на ТЕЦ „Бобов дол“ и не достигат до потребителите в област Кюстендил. Другият доставчик за региона – мини „Ораново“ също не доставя въглища, тъй като запасите са на приключване, а останалите количества са замръзнали и с лошо качество.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари