Костадин Ангелов: Данните не предполагат отваряне на детски градини и ясли

0
Всички сбъркахме, надеждата идва с ваксините
Всички сбъркахме, надеждата идва с ваксините Снимка: БГНЕС

Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока

Това каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

„За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни, само за тази седмица, са 11 405. Тези числа са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да ни притиска и да оказва натиск върху здравната система“, подчерта той.

Здравният министър отчете, че за последното денонощие направените проби за коронавирус са 8 578, 3 328 от които – положителни.

„В лечебни заведения в страната са 6 998 пациенти, от тях 5 544 в интензивни структури. Случаите при медици от началото на пандемията досега: 7 445, активни са 3 590 случая. На домашно лечение са 3 362. В лечебни заведения са 228, в интензивни структури са 27 медици“, посочи още проф. Ангелов.

Той коментира и процента на заетост на болничните легла в страната, като отчете, че тя е най-голяма в Ямбол – 98 %. В Шумен тя е 85 %, но недостигът на легла намалява, спрямо миналата седмица.

"В момента в страната нямаме област със заболяемост над 1000 души на 100 хиляди население. В червено между 600 и 1000 са Бургас, Габрово, Русе, Сливен, София град е на ръба и очакваме да падне под 600 на 1000 души. Това са обнадеждаващи данни. Крехка е кривата на заболяване. Остават ни 10 дни до 21-ви, в които трябва заедно да постигнем успеха, за който говорихме в началото", добави здравният министър.

"Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока", обясни Ангелов.

„Ясно го казах на брифинга, който дадох при раздаване на линейките, че имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение. Нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават само 10 дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи, които спазват мерките, които сме приложили. Нека да проявят разбиране за тяхната необходимост. Нека за 10 дни, ако можем, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвинения и да се съсредоточим в целта, която преследваме – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари