Даниела Машева: Съкратеното следствие не трябва да отпада

0
Този институт дава възможност за по-бързо приключване на съдебния процес
Този институт дава възможност за по-бързо приключване на съдебния процес

Съкратеното следствие не трябва да се премахва, тъй като заради него съдебният процес приключва по-бързо, е позицията на бившия висш прокурор и настоящ член на ВСС Даниела Машева

Разумно е съкратеното съдебно следствие да отпадне при особено тежките случаи, заяви вчера зам. правосъдният министър проф. Николай Проданов, след като откри нов арест в Сливен, пише 24 часа.

Става ясно, че парламентът ще обсъжда наесен варианти за затваряне на възможността за съкратен процес при жестоки престъпления.

Събираме експертни мнения на юристи и магистрати по темата.

Причината - поредното зверско кръвопролитие. Този път жертва падна 7-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Соченият за неин убиец вече е направил пълни самопризнания пред разследващите. Ако стори това и пред съда, искайки делото му да мине по съкратеното следствие, 21-годишният Мартин Трифонов ще избегне най-тежките наказания - доживотен затвор без замяна или доживотен затвор.

Законът забранява на съда да наложи едно от тези две наказания. С други думи, дори и съдиите да преценят, че виновният заслужава доживотен затвор без замяна или доживотен затвор, съдиите са длъжни да присъдят затвор между 20 и 30 г.

Вчера в Сливен тръгна подписка за промяна в закона за съкратеното следствие и за строго наказание за лекаря, с когото Кристин пътувала с линейка до болницата.

Становището на Иван Тодоров е, че съкратено следствие при убийства по особено мъчителен или особено жесток начин трябва да се допуска само след съгласие на прокурор. По сега действащото законодателство мнение на прокурор не се изисква.

Подобна позиция изрази и прокурорката от ВКП Румяна Арнаудова.

Законодателната промяна ще бъде факт, но с нея проблемите ще бъдат решени частично. Не е най-правилният подход да се концентрираме само и единствено в съдебната фаза на процеса от решаване на подобни проблеми”, коментира още зам.-министър Николай Проданов, който е излъчен от квотата на ВМРО.

Според него в момента в България има проблеми с опазването на личната сигурност на гражданите

И това не е проблем само на такива изключително тежки посегателства върху човешкия живот и чест. Вие, чувствате ли се спокойно като пътувате по някоя от магистралите в страната, защото аз не се чувствам сигурен. Има големи проблеми, свързани със сферата на обществен ред и сигурност, които трябва да бъдат решавани”, заяви зам.-министърът на правосъдието.

На друго мнение е Даниела Машева, бивш прокурор от ВКП, а сега член на Висшия съдебен съвет. “Съкратеното съдебно следствие не трябва да отпада, защото този институт дава възможност за по-бързо приключване на съдебния процес”, коментира тя.

Според Машева идеята на законодателя подсъдимият да получи “бонус” за наказанието е именно, че той е съдействал  на правосъдието, признавайки фактите на обвинението и облекчавайки наказателния процес.

Този т.нар. бонус съществува и в други правни системи”, каза Машева. И подчерта, че за тежки престъпления против личността споразумения между прокурор и подсъдим не се сключват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари