Да помогнем на Мария!

4

11-годишната Мария Георгиева от Русе има спешна нужда от помощ, за да продължи лечението си

Момичето е с изключително сериозно мозъчно увреждане, страда от церебрална парализа, тежка степен на спастична квадрипареза (парализа) и епилепсия. И въпреки че още при раждането ѝ лекарите не дават голям шанс на детето да оцелее, под непрекъснатите грижи на родителите си то успява и до днес да се бори с трудностите. Но средствата, с които разполага семейството, не достигат.

"През 2014 г. отправих апел за помощ на единственото дете в света с най-тежкото мозъчно увреждане, което е все още живо. На апела откликнаха много хора. Сред тях бе един бизнесмен, който ни окуражи да намерим най-подходящото решение за лечение на детето, като ни гарантира финансова подкрепа, без значение за паричната му стойност", разказа пред "24 часа" бащата на Мария Марин Маринов.

Заедно със съпругата му решават да опитат лечение на момиченцето си с китайската медицина.

"Тя се отрази доста благоприятно за детето, съдейки по усмивката на лицето му, когато беше много зле. Радостта ни обаче беше краткотрайна заради решението на въпросния бизнесмен да прекратим лечението понеже направил консултация с видни европейски лекари, които му заявили, че е безсмислено да се помага на това дете", обяснява бащата на малката Мария.

"Смятахме, че хората не са длъжни да изкупват лекарските грешки като ни помагат финансово за лечението, но гледайки дълго време страданията на детето, не можем да останем равнодушни и да се опитаме да поправим онова, което се оправя с много пари. Ето защо ние със съпругата ми решихме отново да се обърнем за помощ и да спестим страданията на това уникално дете.

В момента детето е с множество увреждания, които се натрупаха заради безпаричието от наша страна, защото в България няма нищо безплатно за децата с увреждания", продължава Марин Маринов.

По думите му малката Мария има сериозни стоматологични проблеми. Трябва да ѝ бъдат извадени две зъбчета, а няколко други са за лечение.

"Ние не можем да правим необходимата хигиена на зъбите - храната загнива, вследствие на което венците се възпаляват, а само в София има специалисти стоматолози за деца с увреждания, които се наемат да лекуват. Това е дълъг процес с престой по хотели, защото лечението се извършва под пълна упойка, която е противопоказна за дете, чийто мозък е загинал 70%."

Освен това белите дробове на Мария са силно увредени заради рефлукса, заради което е необходимо момиченцето да бъде подложено на безкръвна лапароскопска операция, чиято стойност не се поема от Здравната каса и е около 2000 лв.

"Мария има силно гръбначно изкривяване, което пречи на дишането на детето и не може да се вози в количка заради повишения мускулен тонус, който така и не успяхме да излекуваме с китайската медицина, понеже в България никой не се наема да го лекува безплатно. Тези увреждания можеха да бъдат избегнати, ако навреме бяхме откликнали на проблемите на детето, за което сме принудени да събираме финансова подкрепа, чиято сума по мнението на лекари няма да е по-малко от 10 000 лв. Мисля че само любовта, с която го даряваме от наша страна няма да е достатъчна, ако не се обърнем с молба за помощ. То не може да говори - няма да може да благодари на всички хора, които биха му подарили живот, затова ние като родители ще го направим предварително", казва още бащата.

Всеки, който иска да помогне на детето, може да изпрати средства по следната сметка:

МАРИЯ МАРИНОВА ГЕОРГИЕВА

РАЗПЛАЩАТЕЛНА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ

IBAN BG98FINV91501315917919

BIC: FINVBFSF

Първа Инвестиционна Банка АД, клон Русе

Телефон за връзка с бащата Марин Маринов - 0894937965

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари