Д-р Петър Чипев: Ракът на белите дробове е лечим

1
Не винаги, когато има симптоми заболяването е напреднало, заяви пулмологът
Не винаги, когато има симптоми заболяването е напреднало, заяви пулмологът Видео: NOVA

"Един пациент може да търси симптом за ендокринна болест и да стигне до тумор", призна пулмологът

„Битува мнението, че белодробният карцином е едва ли не една присъда и на практика, човекът е обречен. Не е така. В последните години има подобрение по отношение на ранната диагностика и към излекуване на проблема, когато се открива самата болест. И в България има напредък, има и възможности за лечение”. Това заяви пулмологът д-р Петър Чипев в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Той е категоричен, че дори и при по-късно диагностициране ракът на белия дроб не е тази присъда, каквато хората са смятали в миналото. „В повечето неголеми градове дори една рентгенова снимка е достатъчна, за да се види, че има проблем. Рентгеновите снимки не са диагноза, но дават насока, която да сигнализира дори личния лекар и той да насочи пациента към цветен скенер. С него може да се види дали промените, които се виждат на рентгена и симптомите на пациента вероятно може да насочват към подобно заболяване. Казвам – вероятно”, заяви пулмологът.

Той призна, че по-сложните изследвания са само на определени места в България. „Редът е такъв - рентген, скенер, специалист белодробен или гръден хирург и от там - биопсия, диагноза и лечение при онколог”, заяви пулмологът.

Не винаги, когато има симптоми заболяването е напреднало. „Има симптоми, свързани с растежа на тумора там, където се намира. Той може да променя локално тъканите, да води до образуване на повече секрети, кашлица, храчки. Понякога да води до разрушаване на кръвоносни съдове и кървене”, изброи някои от симпомите д-р Чипев.

Според него един пациент може да търси симптом за ендокринна болест и да стигне до тумор. "Около 80-90% от случаите на рак на белите дробове са при пушачи. Цигарата, когато има тютюн, е вредна. Независимо дали го варим, печем или каквото и да е – тютюнът е вреден”, категоричен е д-р Петър Чипев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари