3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим

1
62% от хората в България смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави
62% от хората в България смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави

62% от хората в България смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави

Едва 3% от българите смятат, че ракът е напълно лечим. Това сочат резултатите от национално представително проучване за нагласите на българите към рака на социологическа агенция „Тренд“, предава БТА. Изследването е по поръчка на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Данните бяха представени от Евелина Славкова по повод на днешния Световен ден за борба с рака.

62% смятат, че ракът се лекува по-добре в други държави, като водещи са държавите Турция (72%), Израел и Германия. 71% от българите биха си направили безплатен профилактичен преглед, показват още данните от проучването.

Една четвърт от българите са провеждали профилактичен преглед или изследване, свързано с превенцията на онкологично заболяване, сочат резултатите.

Според данните от изследването жените са повече от два пъти по-склонни да предприемат превантивни мерки – 34% от тях отговарят положително, за разлика от мъжете, сред които делът е едва 14%. Закономерно профилактиката се увеличава с покачване на възрастта, когато човек започва да се интересува в по-голяма степен от здравето си.

Прави впечатление, че при жителите на столицата, която предлага сравнително по-добър достъп до здравни услуги и по-висок жизнен стандарт, нивото на превенция не е по-високо, а дори малко по-ниско от средното за страната. Това доказва, че незадоволителното ниво на профилактика не се дължи на труден достъп, а по-скоро на недостатъчно високата здравна култура на българина, каза Славкова.

Оптимистично е, че всеки шест от десет българи смята, че е възможно да има превенция срещу раковите заболявания. Тази нагласа е добра предпоставка за повишаване на превантивните мерки, се посочва в изводите на проучването.

Председателят на Асоциацията Евгения Александрова е категорична, че грижата за онкоболния пациент трябва да започва от момента на информирането му за диагнозата. Лилия Асенова от Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка посочи, че в България е отчетен най-ниският дял на момичетата на 15-годишна възраст, които получават препоръчаните дози ваксина срещу HPV в ЕС (само 8 % през 2019 г. при 60 % средно за ЕС).

Цветелина Милославова – председател на Българската асоциация „Лимфедем“ отбелязва,че близо 200 000 българи са засегнати от това заболяване, най-често след онкологична операция. Стана ясно, че заболяването се контролира ефективно в Европа с рехабилитация и специфични медицински изделия, които у нас касата не покрива.

По време на събитието фокусът на вниманието бе насочен и към заболяването саркома, което не е част от списъците с редките болести у нас.

Лидия Витанова от Сдружение „Заедно срещу саркома“ попита защо България не признава европейския списък на редките болести и настоя, че бидейки част от списъка с редки болести, това би позволило да се обучат специалисти, да се приложат съвременни терапии на лечение на саркома. Голямата цел на нашето сдружение е да направим саркома център в България, каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари