Д-р Москов, категорично не приемаме Националната здравна карта за област Русе

1
Писмо до Петър Москов От Областния управител на Русе
Писмо до Петър Москов От Областния управител на Русе

До Министъра на Здравеопазването д-р Петър Москов пл. Света Неделя №5 гр. София

От Областния управител на Област Русе, в качеството на  Председател на Комисия за изработване на Областна здравна карта на област Русе доц. д-р  Стефко Бурджиев  пл. Свобода №6 гр. Русе

От Председателя на РК- Русе на БЛС д-р Антон Въжаров ул. Независимост №2 гр. Русе

Уважаеми д-р Москов,

В рамките на публичното обсъждане на публикувания проект на Национална здравна карта на електронната страница на Министерство на здравеопазването, на 15.02.2016г. в гр. Русе се проведе работна среща, в която участваха областният управител, представители на РЗИ – Русе, РЗОК – Русе, представители на регионалната лекарска колегия в гр.Русе, управители на лечебни заведения и служители на общинските администрации в областта.

Повод за иницииране на тази среща е несъответствията между изпратената информация от Комисията за изработване на Областна здравна карта, създадена с Ваша заповед № РД-02-213/26.10.2015г. и изработеният от Комисията към Министерство на здравеопазването проект на Национална здравна карта, публикуван на страницата на здравното министерство.

След направен задълбочен сравнителен анализ, категорично не приемаме варианта на Национална здравна карта, касаещ Област Русе в частта Приложение № 30, публикуван на електронната страница на Министерство на здравеопазването.

При изработването на Областната здравна карта, в съответствие с изискването на чл. 30, ал.2 и ал.3 от ЗЛЗ, бяха предоставени в МЗ и анализи на конкретните потребности от медицинска помощ, съобразени с регионалните особености в Област Русе, в изпълнение на утвърдената от Вас Методика:  

1. Спазен бе общия брой легла.

2. Спазен бе  % легла за активно лечение с допустимите 10% отклонения съгласно Раздел ІV, т. 3 от Методика за изготвяне на областна здравна карта.

3.Спазен е общия брой легла с увеличение под допустимите 10% отклонения, съгласно Раздел ІV, т. 3 от Методика за изготвяне на областна здравна карта.

4. Запазването на хирургичните легла с двете съдови хирургии се основава на броя преминали болни от съседни области. МБАЛ Русе АД е в процес на инсталиране на ангиограф. Дейността е  иновативна, в голям процент спешна.

5. Запазването на общия брой хирургични легла се основава на броя преминали болни от съседни области за дейности, които са разкрити САМО на територията на Русенска област: неврохирургия, онкология, структура по ортопедия с присъдено  III-то ниво на компетентност, използваемост над 70% на леглата, висок процент травматизъм / пътен участък Русе - Бяла/.

6.Запазването на терапевтичните легла се основава на наличието на специализирани болнични структури, превърнали се в лечебни заведения с междуобластно значение: КОЦ Русе ЕООД /единствено разкрити в областта легла за химиотерапия и лъчетерапия/; специализирана болница за пневмо-фтизиатрични заболявания; специализирана болница за инвазивна кардиология.

7. Преразпределението на педиатрични и акушеро-гинекологични легла е обосновано от наличните структури /модерен АГ комплекс/, доказали в годините ефективността си.

8. Изразена тенденция за увеличаване на пациентите от съседните области в болничната помощ.

В приложение № 30 са дадени конкретните потребности за всички области. Не е ясен начина на определянето им - брой легла по отделните специалности, нивата на компетентност и т. н.

Пример: за област Пазарджик са предложени 120 педиатрични легла, а за област Русе са предложени около 50 – при сходни демографски характеристики.

Не сме съгласни и не приемаме следните предложения за област Русе в Приложение №30:

І. Относно терапевтичните легла

1.Увеличени са терапевтичните легла за сметка на специалности, които нямат потенциал /кадрови и структурен/ :

Ревматология - с 10 легла.

Нефрология - с 5 легла.

Клинична хематология – с 10 легла.

2.Намалени са работещи с висок процент на използваемост терапевтични легла:

Кардиология - с 19 легла.

Пневмология и фтизиатрия - с 12 легла.

ІІ. Относно хирургичните легла

1.Намалени са хирургичните легла на работещи специалности:

Хирургия - с 8 легла

Урология - с 8 легла

Съдова хирургия - с 5 легла

 Пластична хирургия - с 17 или общо намаление - с 38 легла!

2. Увеличени са леглата по специалност УНГ - с 1 легло!

ІІІ. Относно леглата за ФРМ

1. Намалени са физиотерапевтичните легла, въпреки високото им ниво на компетентност, като от съществуващите 140 легла в проекта са предвидени само 68 легла. Това ще влоши значително достъпа на населението до този вид медицинска помощ и ще наложи закриване на отделението по физикална и рехабилитационна медицина за деца.

ІV. Относно  психиатричните легла

1.Съществуващите в момента 385 легла се предлага да се  намалят с 43.

2. Няма яснота как са разпределени по нива на компетентност и по болници: 22 – легла, за медицински дейности, изискващи минимум І-во ниво на компетентност и 320 легла, които се планират на регионално ниво.

ДПБ Бяла е държавна психиатрична болница , обслужваща няколко региона.

ЦПЗ РУСЕ ЕООД е общинска структура с областни и междуобластни функции, и с 94-95% използваемост.

V. Относно леглата за долекуване и продължително лечение

1. В област Русе няма разкрити структури и лечебни заведения за долекуване и продължително лечение, с изключение на КОЦ РУСЕ ЕООД, в който има 15 легла за палиативни грижи и МБАЛ  БЯЛА ЕООД - 5 легла за долекуване . За областта са предвидени нови общо  150 легла за долекуване.

2.Не става ясно как ще се извършва оценка на потребностите от нови медицински дейности по реда на чл. 37б от ЗЛЗ и получаването на  Разрешение за нови медицински дейности, респективно сключване на договори с НЗОК за финансирането им до актуализацията на НЗК по реда на чл. 34, ал.2 от ЗЛЗ в рамките на действащ НРД.  

VІ. По отношение на извънболничната помощ

Силно е нарушен баланса между необходимо и препоръчително ниво на практиките, поради преизчисляването на броя на договорите в частта – лекари с договори в СИМП и болнична помощ, които се трансформират в договори  за по 2 часа СИМП, вместо реално изработените 6ч.-8ч./ ежедневно.

Прави неприятно впечатление дисбаланса по специалности и по региони при коефициент за брой специалисти на 100 000 души население:

Пример: Пулмолози – 2.70 на 100  000 души  и  Кардиолози – 15.0 – на 100 000 души.

Русе – 2.70, а Велико Търново – 4.10

Резерви има и в  практиките по Вътрешни болести.....

Предлагаме запазване на досегашния брой практики и структура в извънболничната помощ. Направените преизчисления, съгласно Методиката не отговарят на реалното състояние. За да кореспондира сегашното състояние  с бъдещето, трябва да преминем през безпринципно преструктуриране на съществуващите практики, което не води до реално намаление на разходите за СИМП и предпоставя възможности за корупционни практики.

Настоящият брой и разпределението на практиките удовлетворява населението на област Русе. От данните на РЗОК – Русе и РЗИ – Русе няма ръст на извършената и отчетена дейност в извънболничната помощ за последните две години. Предлаганите промени за лимитиране на броя на специалистите в отделните специалности ще доведе до  сериозни затруднения в достъпа до специализирана помощ на диспансеризираните лица, както проблеми в преустройството на статута на съществуващите практики.

От изложените дотук аргументи, се налагат следните изводи:

1.При изработването на Приложение № 30 към проекта на Решение за утвърждаване на  НЗК, не са взети предвид анализите на областната комисия за специфичността в региона и потребностите от медицински услуги отразени в изработената от комисията Областна здравна карта на област Русе.

2.Така структурирана картата в частта “болнична помощ” ще влоши достъпа на здравноосигурените лица до своевременна  и в пълен обем медицинска помощ.

3. Променените нива на компетентност, заложени в Приложение № 30, както и липсата на методика за прилагане на Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които националната здравноосигурителна каса сключва договори, ще доведат до повишаване на напрежението в системата, което ще се отрази на качеството на оказваната медицинска помощ в област Русе.

След преценка и анализ на изложените по-горе аргументи за конкретните потребности от медицинска помощ в област Русе, моля да предложите за утвърждаване от Министерски съвет, преработен вариант на Приложение №30 – потребности от легла за болнично лечение  и дейности по видове и нива на компетентност и Приложение №32 – специалности и специалисти от извънболничната помощ, като се вземат в предвид предложенията, аргументите и анализа на Комисията за изработване на Областна здравна карта на Област Русе.

С уважение:........................                                                С уважание : ....................

доц. д-р Стефко Бурджиев                                                 д-р Антон Въжаров

Областен управител на                                                      Председател на РК Русе на БЛС

Област Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари