Д-р Мирослава Кадурина: Псориазисът е системно заболяване, не е само кожно

0
Болестта може да се появи при всяка възраст
Болестта може да се появи при всяка възраст Видео: NOVA

Болестта може да се появи при всяка възраст

Първото лечение, което даваме на пациентите си с псориазис, е морелечение, фототерапия. Тя се прилага или като истинско слънце и солена вода, или със специални лампи, които произвеждат тънък спектър на UV B фототерапия (311 nm)”. Това заяви дерматологът проф. д-р Мирослава Кадурина в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Според нея псориазисът може да се появи при всяка възраст – и при малки деца, при по-зряла възраст. „Тази болест има собствени цикли – кожата се възстановява без особена причина. Стресът е основен причинител. В последните години се говори за т.нар. невротоксини, които се отделят по време на стресови състояния. Както често косата побелява след стрес, така понякога и псориазисът тръгва след силно притеснение”, обясни д-р Кадурина.

Тя уточни, че след 80-те години на миналия век се е установило, че псориазисът засяга и други органи. „То е системно заболяване, а не е само кожно. Има тотална промяна на представата какво е това заболяване и как да се лекува”, обясни дерматологът.

Сърбежът не е основен симптом на болестта, поясни тя. Няма доказана конкретна причина за това заболяване, уточни д-р Мирослава Кадурина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари