Д-р Мария Петрова: Съдебномедицинска експертиза да изясни оперирана ли е пациентката в Бургас

2
Д-р Мария Петрова: Съдебномедицинска експертиза да изясни оперирана ли е пациентката в Бургас
Д-р Мария Петрова: Съдебномедицинска експертиза да изясни оперирана ли е пациентката в Бургас Видео: NOVA

Юристката коментира случая с фиктивна операция на жена в болница в Бургас

Малко вероятно е ендоскопска операция да не остави никакъв белег върху тялото на пациента. Това заяви адвокат д-р Мария Петрова в „Интервюто в Новините на NOVA”. Тя коментира случая на жена, изписана от болница с епикриза за ендоскопска . Пациентката демонстрира пред камерата, че няма белег от подобна интервенция.

Нужно е да има съдебномедицинска експертиза и да констатира дали написаното в епикризата е вярно, препоръча юристът. „Дори да е имало минимален белег, той няма как да се възстанови за кратък период”, обясни Петрова.

Има съставяне на документ с невярно съдържание за здравословното състояние на жената, което е отделно престъпление. Трябва да се намеси Здравната каса, за да провери дали са налице индикациите, да провери ако не е направена такава операция и има и други нарушения, може да се прекрати договора на това лечебно заведение. При действащите неадекватни медицински стандарти не очаквам особен резултат от проверка на Медицински надзор”, заяви Петрова.

Тя препоръча да се намеси и прокуратурата. „Винаги е възможно да има грешка, но в България нямаме адекватно здравно досие”, допълни Мария Петрова.

Петрова беше категорична, че никой няма право без съгласието на пациента да оповестява чувствителна здравна информация за пациента. „Никой не е давал съгласие диагнозата на пациента да се оповестява. С подобни изказвания недопустимо е един лекар да засилва стигмата върху всички пациенти, които страдат от някакви психиатрични заболявания или приемат медикаменти. Утре всеки от нас може да бъде дамгосан”, каза адвокатът.

Нямаме никакво съмнение на този етап преди да сме видели експертиза от психиатри, приемаме казаното от нея за истина. Възможно е да е допусната техническа грешка в болницата, но това не е начина да се оповестява и да се засилва стигмата около пациентите”, допълни адвокат Мария Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари