Д-р Бисер Начев: Има снижаване на възрастта при рака на гърдата, но това е лечимо заболяване

1
Моят апел към жените е да посещават специалистите в тази област, дори и сега в условията на грипна епидемия, казва онкохирургът
Моят апел към жените е да посещават специалистите в тази област, дори и сега в условията на грипна епидемия, казва онкохирургът Снимка: КОЦ-Русе

Превенцията срещу рак на гърдата трябва да стане навик, казва известният онкохирург

Бисер Начев е един от най-изявените специалисти в Русе, с дългогодишна практика. Завършил е висше медицинско образование в МУ гр. Плевен, а през 1992 г. завършва придобива специалност Хирургия. От 1993 година работи като хирург онколог в КОЦ – Русе ЕООД. От 2014г. е Началник на Отделение по онкологична хирургия. Ето какви са съветите на специалиста за профилактиката и лечението на най-често срещаните онкологични заболявания при жените. 

Животоспасяваща ли е профилактиката и защо?

Профилактиката е единственият начин за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това представлява обстоен преглед на структурата на гърдата. Пълният подход е – мануален или палпаторен преглед и последващи образни диагностични методи. Те са ехография на жлезата и рентгеново изследване или мамография. Профилактиката е важна, защото структурата на млечните жлези претърпява промени в целия хормонален период на жените. От ранното развитие и първата менструация, бременност, кърмачески период, до и след настъпване на менопаузата. В тези периоди промените провокират появата на различни най-вече доброкачествени образования и преструктуриния, но понякога и до рак на гърдата.

На колко време трябва да се прави преглед за рак на гърдата при жените от различните възрастови групи?

Аз препоръчвам, от времето на моя около 28-годишен опит, за млади жени един път годишно, а след 45 – годишна възраст два пъти. Има промени от типа на жени с кисти, които налагат по-често проследяване, както и такъв оперирани по повод доброкачествени заболявания.

Какво трябва да направи жената, която за първи път е чула диагнозата „рак на гърдата“?

За мен това са две основни неща. Първо – трябва да приеме диагнозата. Най-естествената реакция при такова състояние е естественият отказ на пациента да го приеме. Но това е важно, защото помага много в хода на лечението. Трябва да приеме, че това е лечимо заболяване и че трябва мобилизация, мотивация и борбеност, за да се пребори с него. Второто много важно нещо е пълното доверие към лекарите, занимаващи се с лечението му. Защото взаимното доверие води до много по-добри резултати. То не е свързано само със това заболяване, общо взето така е с всички здравословни проблеми.

Какви са вашите наблюдения относно лечението – Вие, сте лекар с дългогодишен опит. Как се промени лечението през това време?

Лечението на рака на гърдата е комплексно. Това е заради спецификата на самия орган и особеностите свързани с това. В годините този алгоритъм не е променен много. Водещият метод е оперативното лечение. То отстранява тумора с част или цялата гърда и прилежащите лимфни възли с цел хистологичното им изследване. При ранният рак на гърдата се правят щадящи оперативни интервенции, органосъхраняващи, каквато е и целта на ранното му диагностициране. Другите методи са строго индивидуални според стадия на заболяването. Те са лъчелечение, химиотерапия, антихормонално лечение, таргетна или прицелна медикаментозна терапия. В последните години навлизат нови медикаменти, които са по- ефективни, дори в напреднал стадии и спомагат за лечението.

Има ли снижаване на възрастта при рака на гърдата?

Моите наблюдения са , че за жалост това се наблюдава. Нараства броят на жени с рак на гърдата в активна менструираща възраст. Това показва, че профилактиката трябва да започва в млада възраст. Още повече, че така и самите жени си изграждат навик да го правят, а това е важно. Естествено по-големият процент на заболели е по-късна възраст.

Кои са основните фактори, които отключват туморните процеси?

Факторите за появата на това заболяване са много. Все още няма доказан един основен, да го кажа така. Жени с хормонален дисбаланс, ендокринни заболявания, с наследствена обремененост, прекарали предходни операции за доброкачествени предракови заболявания са по-рискова фаза. Напоследък се посочва онкогенезата при отключване на заболяването. Имат значение и начина на живот, стреса, хранене физическа активност, затлъстяване. Но в крайна сметка ранното откриване на заболяването е с гарантирано сто процентно излекуване. И именно профилактиката цели това.

За това моят апел към жените е да посещават специалистите в тази област, дори и сега в условията на грипна епидемия. Нашите специализирани кабинети работят постоянно от началото на пандемията, и ще продължават да работят. Защото грипните заболявания отшумяват, а социално значимите като рака на гърдата продължават. Все още рака на гърдата е на първо място у нас, а и в световен мащаб като заболяване. Нашата цел е да се борим с това. И го правим, въпреки проблемите.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари