Чуждестранен магистрат посети Русенския съд

0

Напълно неочаквано чуждестранен магистрат посети сградата на Русенската съдебна палата на 19 септември 2017 г.

Госпожица Кристина Лау, която е съдия в Районния съд в град Офенбах (Германия), е на почивка в България. От няколко дни тя и близките й са отседнали в града ни. Съвсем спонтанно, преминавайки покрай сградата на съдебната палата, решава да влезе с идеята да попита и при възможност да разгледа част от съдебните зали и помещения.

Председателят на Окръжен съдРусе, г-жа Искра Блъскова, с готовност откликна на отправената молба. Така малката група германци бяха гости на окръжния съд и в рамките на два часа разгледаха част от палатата. Силно впечатление им направи Мраморната зала и най-вече красивите витражи по стените. В съвсем непринуден разговор гостите научиха историята на изграждането на палатата, символиката на поредицата от петте стъклописа, носещи наименованието: 1. Грехът, 2. Съдът, 3. Наказанието, 4. Разкаянието и 5. Изкуплението, както и информация за функциите на съдебната власт в Р. България и структурата на съдебната система, основните правила на гражданското, наказателното и административното производство.

От своя страна госпожица Кристина Лау, която в Германия разглежда дела за търговска несъстоятелност, направи съпоставка и посочи приликите и разликите между българската и германската правни системи.

В процеса на разговор беше засегната и темата за правната грамотност на подрастващите. Германският магистрат сподели за част от мерките, които се прилагат при тях – ежеседмични посещения в съдилищата и работа с немските ученици, като се поинтересува дали и в България се работи в подобна насока. Така гостите научиха за съвместната инициатива на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката - Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури“, в рамките на която българските магистрати и съдебни служители изнасят лекции пред ученици от гимназиалния курс с цел обогатяване на познанията на младежите за структурата, функциите и значението на съдебната власт, формиране на правна грамотност, превенция на детското насилие и повишаване степента на спазване на законите.

На раздяла гостите изразиха благодарност за предоставената им възможност да видят от първо лице българския съд и да научат повече за българската съдебна система. От своя страна ръководството на ОС – Русе отправи покана за бъдещи срещи при посещения на град Русе, като начин за обмяна на опит и добри практики.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари