В Русе задържаха украинец, издирван от немските власти

0
43-годишният обвиняем за тежки кражби е с две самоличности
43-годишният обвиняем за тежки кражби е с две самоличности Снимка: Dunavmost

43-годишният обвиняем за тежки кражби е с две самоличности

Окръжен съдРусе по искане на Окръжна прокуратура – Русе взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 43-годишния украински гражданин Ш. Т.

По делото е приложена Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд - Билефелд, Германия, във връзка с провеждане на наказателно производство, водено срещу Р. С., роден на същата дата като Ш. Т., също в Украйна. С ЕЗА се иска лицето да бъде задържано и предадено с цел наказателно преследване за извършени кражби. Според експертна справка на Гранична полиция лицето от заложения в ШИС сигнал (Р. С.) и това, което се е явило за проверка на ГКПП „Дунав мост“ на 01.06.2021 в 2:45 ч. с валиден украински паспорт (Ш. Т.) са с една и съща самоличност. Престъпленията, за които се издирва - опит за тежка кражба, извършена от организирана престъпна група и кражба от тежък тип, извършена от организирана престъпна група в три случая, според немския закон се наказват с „лишаване от свобода“ за срок от 15 години. Същите съставляват престъпление от общ характер и по законодателството на Република България.

Окръжен съд – Русе, като съобрази всички представени доказателства и становища, прецени, че искането за задържане на украинския гражданин Ш. Т. е съобразено с изискванията на Закона за екстрадицията, както и че е налице валидна ЕЗА. Според съда, неоснователно е възражението на защитата за липса на категорични доказателства за самоличността на лицето, чието задържане се иска, тъй като експертната справка с категоричност се е произнесла по въпроса за идентичност между издирваното от германските власти лице и това, което се е явило на ГКПП за паспортна проверка. Предвид тежестта на предвидената санкция за престъпленията, за които е издадена ЕЗА, съдът констатира, че съществува реална опасност Ш. Т. да се укрие с цел да осуети предаването му на искащата държава, както и да извърши друго престъпление, свързано с незаконно преминаване границите на Р.България. Наличието на такава опасност не се опровергава от доказателствата по делото с оглед данните, че лицето явно е пребивавало и под чужда самоличност.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, за да бъде гарантирано явяването на Ш. Т. в производството по изпълнение на ЕЗА, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари