Човек от КПП: Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд

0
Километрични опашки има всяка сутрин и вечер и около много от областните градове
Километрични опашки има всяка сутрин и вечер и около много от областните градове Видео: bTV

Всички обещания за улесняване и облекчаване на придвижването през областните КПП-та, особено за хората, които всеки ден пътуват за работа, към момента се оказват напълно неизпълнени.

"Тръгвам сутринта, а стигам на работа по обяд", обяви тази сутрин пред bTV човек, който всеки ден пътува от Перник за София. Той и много други се притесняват, че могат да загубят работата си заради този затруднен трафик.

Телевизията показа как неин екип минава за 1 час едва 2.5 км при очевидно километрични опашки между двата града. Много хора от Перник работят именно в София и това им създава огромни затруднения. Километрични опашки има всяка сутрин и вечер и около много от областните градове, особено там, където има големи промишлени зони. Такъв ярък пример е Пловдив. Там само през едното КПП минават 35 000 човека всяка сутрин и всяка вечер.

Ден по-рано министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

Досега основателните причини за преминаване бяха полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, както и завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава. "Обстоятелствата за преминаването през КПП се удостоверяват със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност, декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването", пише още в заповедта на здравния министър.

Но обявените от МВР като улеснение за гражданите декларации, необходими за преминаването на областните КПП, стават все по-голям проблем. МВР обяви, че при всяко минаване трябва да се оставя екземпляр от документа, в който се посочва основанието за пътуването и маршрута, което означава, че всеки работещ трябва да си подготви десетки екземпляри.

В четвъртък пловдивският кмет Здравко Димитров съобщи, че ще помоли премиера Борисов да се върне старият режим на преминаване, по който хората само показваха документ на КПП, без да спират и да оставят декларации. Кметът се срещна с полицаите, които дежурят на най-натоварения КПП до паметника на Скобелева майка и Карловско шосе. "За да се ускори преминаването и за да се намали рискът за полицаите от прекия контакт с хората, защото те поемат декларациите, ще коментирам с премиера дали да не върнем стария режим, при който документите само се показват", каза Димитров.

В социалните мрежи се появиха снимки на пътища, по които движението е преустановено с огромни бетонни блокове. Би Ти Ви излъчи репортаж за подобен път край Велико Търново. Заради бетонните колони хората са принудени да обикалят над 15 км, за да минат през един от всички КПП и да стигнат до работните си места. По-късно се оказа, че такива бетонни препятствия има в целия район. Търновската управа твърди, че кметовете са били предупредени, а целта била да не се заобикалят КПП-тата.

Поради същата причина в Бургас пък преместиха цял контролен пункт. Имало съмнения, че хората ползват заобиколни пътища и не минавали през КПП-то.

Декларацията за преминаване през КПП бе въведена на 21 март. За пет дни изискванията се променят за четвърти път. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. "Решението за това е взето след анализ на ефективността от първите 3 дни на функциониране на КПП и на получените запитвания и препоръки от граждани, както и с цел предотвратяване на злоупотреби", уточниха от МВР. Последно - пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и информация за маршрута, по който пътуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари