Членове на групи за споделено пътуване ще блокират Народното събрание

0
Разрешиха на ДАИ да събира данни срещу физически лица, дали извършват или участват в споделени пътувания
Разрешиха на ДАИ да събира данни срещу физически лица, дали извършват или участват в споделени пътувания

Българското либертарианско общество ще организира протести и блокада на парламента ако се осъществят плановете на правителството за разправа с т.нар. групи за споделено пътуване.

Това стана ясно на специална пресконференция в БТА днес. По-рано този месец Министерски съвет предложи законодателни промени, с които овластява дирекция „Автомобилна инспекция“ (ДАИ) да събира данни срещу физически лица, дали извършват или участват в споделени пътувания, за които се заплаща. Предвидената глоба за подобно „нарушение“ е 1500 лева.

Председателят на либертарианското общество Стоян Панчев заяви, че е започнала координация с Facebook групите за пътуване и имат готовност за съвместни протестни действия, сред които и блокада на сградата на Народното събрание в момента на гласуване на предложението. „Свидетели сме на лобистки закон, който да осигури комфорт на скъпите автобусни превозвачи в началото на летния сезон и ако властта наруши нашата свобода да се придвижваме свободно, ние ще направим същото с тях“ допълни още той.

От либертарианското общество припомниха, че в началото на този месец Европейската комисия представи „Европейска програма за икономика на споделянето“, в която препоръчва на държавите-членки да не пречат на развитието на иновативни бизнеси като Uber и Airbnb. Според документа, регулациите трябва да бъдат сведени до минимум и да са пропорционални на обществения интерес. Такъв, в предложението на правителството, не е изтъкнат.

“Опитвайки се да възпре споделения начин на пътуване, държавата всячески работи в полза на замърсяването на атмосферния въздух, като увеличава броя на колите по пътищата, а от там емисиите на фини прахови частици и въглероден диоксид“ допълни Аркади Шарков – консултант по устойчиво развитие.

От Българското либертарианско общество поеха ангажимент за изготвянето и разпространяването на практически наръчник как да се предпазите от санкции на ДАИ ако законът бъде приет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари