Читалището в Долна Студена отбеляза 100-годишен юбилей

3

Изпълненията на певеца Илия Луков вдигнаха на крака млади и стари

Читалището в Долна Студена отбеляза 100-годишен юбилей. Почти всички жители на село Долна Студена, много самодейци и гости от близо и далеч се събраха, за да отбележат стогодишнината от основаването на читалището в населеното място.

От самото начало до ден днешен читалището носи името „Пробуда“ и вече век ревностно изпълнява мисията си. Празничната програма, посветена на юбилея, продължи повече от три часа. Независимо от превратностите на времето, храмът на духовността успява да поддържа огъня на знанието, обогатява духовния и културния живот, съхранява и развива българските обичаи и традиции.

Повече от пет поколения от жителите на Долна Студена са израсли с вълненията и трепетите на самодейността в читалищните зали, с книгите от библиотеката, с ролите от театралните постановки, с програмата на музикалните състави. Гости на празника бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, общински съветници, читалищни дейци от общината.

Читалището в Долна Студена се превърна в своеобразна институция, по която вече много други „си сверяват часовника“. Вие, читалищните дейци и самодейци не спряхте да поддържате българския дух, подклаждахте самобитността на местното население, предадохте на младите поколения народните обичаи и традиции. Много е трудно да се изброят отличията и наградите, които читалището е получавало през годините“, се казва в поздравителния адрес на д-р Петров до юбилярите.

Поздравителни адреси по случай 100-годишния юбилей на читалището изпратиха областния управител на Русе Анатоли Станев, от РЕКИЦ и Съюза на читалищата.

Празничната програма започна с поднасяне на венци пред паметника на загиналите в Пражкото въстание. Преди 78 години четирима жители на Долна Студена са дали живота си за свободата на чешкия народ. Внеци в знак на признателност бяха поднесени от Община Ценово, Общинския съвет в Ценово, Общинската структура на запасното войнство, кметството в Долна Студена. Емоционалният градус на настроението се покачи с появата на група деца от ДГ „Щастливо детство“. Танцът под звуците на песента „Детска планета“ взриви публиката. Ученици от ОУ „Свети Климент Охридски“ изпълниха химна на училището. Учениците рецитираха собствени стихове, играха сценки, пяха песни Мажоретният състав предизвика бурни овации на публиката.

Историята на НЧ „Пробуда 1923“ бе представена по оригинален начин с презентация. Идеята за създаването на читалището принадлежи на отец Петър. Когато сградата на читалището е построена , много от жителите на селото стават членове на читалището. Активно продължават да развиват своята дейност Групата за автентичен фолклор, Танцова формация „Студененска традиция“, театралната група. Хо време на празника беше отбелязан и рождения ден на една от най-активните самодейки – Гинка Шиндарска, която навърши 70 години.

Изпълненията на певеца Илия Луков вдигнаха на крака млади и стари като всички се хванаха на голямо кръшно българско хоро. Небето над Долна Студена беше озарено и от пъстроцветна заря.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари