ЧЕЗ започва преговори с нов кандидат за българските активи

0
Компанията възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат
Компанията възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат

CEZ започва преговори със следващия кандидат за бизнеса си в България.

Това заявиха от централата на дружеството в Прага, предаде Economic.bg.

CEZ възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат, който вече потвърди своя интерес към закупуването на българските активи на CEZ”, пише в отговора на чешката компания.

Припомняме, че срокът, в който „Инерком” трябваше да изпълни условията по договора за покупка на българските активи на CEZ, изтече на 30 ноември 2018 г. „Въпреки че изискванията все още не са изпълнени, споразумението за покупката на българските активи, сключено с „Инерком”, остава в сила”, добавят от CEZ.

От „Инерком” заявиха, че полагат всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора и получаване на регулаторно разрешение, като от фирмата добавят, че са в очакване на одобрението му.

Сделката между ЧЕЗ и „Инерком” следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции, пишат от фирмата на Гинка Върбакова. От съобщението стана ясно още, че „Инерком” има подкрепата на "глобални инвестиционни банки" за финализиране на сделката.

От чешката компания отдавна заговориха за план „Б” при евентуален провал на преговорите с фирмата на Гинка Върбакова. Още през ноември миналата година чешкият вестник Hospodarske Noviny, цитирайки свои източници написа, че India Power, в консорциум с българската Future Energy, е вторият кандидат за покупката на ЧЕЗ.

Тогава изданието писа, че всъщност българо-индийският консорциум, който е наддавал за българския бизнес на електроенергийната компания, е предложил повече пари от фирмата на Гинка Върбакова. В консорциума влизат Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му "Аксис 7", а от индийска – India Power.

В началото на декември миналата година обаче Future Energy загуби лиценза си на енергиен търговец, защото не успя да изпълни договорни задължения.

Според чешкото издание офертите на „Инерком“ и на Future Energy/India Power са били близки. Консорциумът е предложил 355 млн. евро, но срокът за изплащане е бил пет години, което според консултантите на CEZ ще свали цената на активите до 317-333 млн. евро. В същото време офертата на „Инерком“ е била на стойност от 342 млн. евро като по план сумата ще трябва да бъде платена по-бързо, което в крайна сметка тогава е натежало при избора.

India Power е част от милиардна индийска фамилна група и вероятно ще участва самостоятелно в преговорите.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари