Четири мита за ползите от АЕЦ "Белене"

0
Група лобисти ни ограбиха с проекта, както ало-измамник "жили" български пенсионер
Група лобисти ни ограбиха с проекта, както ало-измамник "жили" български пенсионер Снимка: Светозар Гледачев

Бедна България, която едвам събира по 50 лева празнична добавка за най-клетите пенсионери, пилее с лека ръка 1.2 милиарда лева за един неосъществен проект.

А по-късно ще плати още 500 милиона заради една досадна грешка на политиците и ползите за група енергийни лобисти. Като ударим чертата общата загуба от проекта АЕЦ "Белене" ще надхвърли 4 милиарда - колкото да платим добавките на възрастните хора за 80 години напред.

И понеже пак е време за референдуми, добре е да напомним, че именно бедните възрастни хора гласуваха най-много "за" в предишното допитване, което касаеше точно казуса "Белене". В тази връзка нека се запитаме, владее ли наистина българинът инструмента на най-пряката демокрация. За да получим отговор на този въпрос, нека се върнем на парадокса с предишния референдум и истината за атомната централа, коментира Светозар Гледачев за Марица. 

Първи мит - няма никаква опасност за хората от ядрените реактори

Част от българите гласуваха с "да", защото някой успя да им внуши, че без атомна енергия е напълно безопасна. Какви обаче са реалностите? Днес в света съществуват 420 атомни реактори. През последните 32 години в тях са станали 147 инцидента от различна степен на опасност, като най-малките изобщо не се отчитат. В интерес на истината нашата АЕЦ“ Козлодуй“ е една от сигурните засега. За 10 г. в нея са се случили едва 3 инцидент от първа и втора категория. Как е обаче при другите? 

Петте най-големи аварии: Фукушима /2012/,  Чернобил /1986/, пожарите в АЕЦ „Цуруга“, Япония /1995/ и в завода за плутоний „Роки Флатс“, САЩ /1969/, инцидентът в атомния комплекс „Селафийлд“ /1955 /. Вероятността авария от ранга на тази във Фукушима да се повтори е очертана в следващите 50 години, за „Чернобил“ – в следващите 27, и „Три Майл Айлънд“ – в следващите 10, твърдят учените. Което показва, че ядрената енергия в крайна сметка не е най-сигурното нещо на света. И никой не може да даде 100-процентови гаранции за безопасността на един реактор.

А когато стане авария, последствията за хората и земята са ужасяващи. Припомняме ви само онези от Чернобил: 200 000 души са евакуирани и остават без домове, от 600 000 запасняци, участвали в спасителната акция, 25 000 умират ненавършили 40 г, други 200 000 са инвалиди, в атмосферата са разпръснати 400 пъти повече радиоактивни вещества отколкото от бомбата над Хиришима, преждевременна смърт застига 985 000 души, в целия регион рязко скача заболяваемостта от рак и т.н. 

Втори мит - ядрената енергия е най-евтина

Да, но не е. В техническата документация за АЕЦ “Белене“ е посочена прогнозна стойност на енергията от от 150 лв за мегаватчас, в която обаче са включени само оперативните разходи без амортизационните отчисления. А те никак не са малки при стойност на обекта от над 22 млрд. лева. В същото време към онзи момент цената на енергия от вятъра /без добавките за крадците/ е 140 лв., а от слънцето - 160 лв.

Освен това последните непрекъснато падат. Китай например започва да строи най-големия в света соларен парк с мощност 2 гигавата /колкото Козлодуй/ като разходите се изчисляват на $2.34 милиарда - или 9 пъти по-малко от тези в Белене. Освен това инвестицията е за сметка на частни лица, а не на държавата. И това е тенденцията в целия свят. В богатата и социална Германия 55% от електричеството се произвежда от частни инвеститори и тя е в обем 30 пъти повече от тази, които бихме произвели в Белене.

До 2020 г. САЩ планират да заменят 80% от ядрената енергия с възобновяема. Какъв е изводът? Лудост е да искаш атомна енергетика в 21-и век, защото пак отиваме там, откъдето другите се връщат. Друг е въпросът, че българската държава така или иначе няма парите да построи подобно съоръжение и отново би го направила със заеми, които ще връщаме поне 60 години.

Трети мит - централата ще ни направи енерго независими

Зависими ще сме от доставчиците /братята руси/ и то още повече. И не само заради инвестицията. Още по-зависими ще сме, защото в България няма къде да се складират отпадъци от ядреното производство. Плутоният е елемент, който не съществува в природата. Той е създаден от човека, добива се при изгарянето на горивото в АЕЦ и има период на полуразпад 24 360 години. Вдишването на една 27-милионна част от грам плутоний е достатъчна, да предизвика рак на белите дробове. Места за съхранение на отпадъците осигурява единствено Русия и в това ще бъдем съвсем зависими. 

Токът, добит от АЕЦ, има пазар

Твърде съмнителна теза. След промяната в структурата на българската икономика старите енергоемки производства от тежката индустрия отдавна ги няма. Със сегашните си мощности България може да произведе 3 пъти повече ток, отколкото и е необходим. За съжаление същите процеси на промяна вървят и в съседните държави, които също повишават ежегодно енергийните си мощности. Така че - и външният пазар е под въпрос в следващите години. 

Ако днес питате непоколебимите от референдума за АЕЦ "Белене" обаче те пак ще гласуват с "да", не защото биха оспорили въпросните тези, а защото партията така е решила.  

Дано не направят същото и на новия референдум. Ама надали.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари