Таско Ерменков: Българските граждани ще се окажат на улицата, без да знаят как да си платят тока

0
"Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", заяви той
"Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", заяви той Снимка: Bulgaria On Air / стоп-кадър

"Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", заяви той

Трите процента дефицит са недостижими за българската икономика. Премиите, които трябваше да получат производителите на възобновяеми енергийни източници от Фонда за електроенергийна сигурност, бяха изплатени на 25%. Това говори какво е отношението на държавата към инвеститорите. В България взимаме решения, които са належащи, но са необмислени. Все още не е изяснен механизмът, по който ще бъдат раздавани, какви ще са критериите, кой ще бъде легитимен от потребителите да получи намаление. Ще намерим 1 млрд. лв. и ще го вкараме във Фонда, но какво правим после. Това попита енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, когато либерализацията на пазара за бизнеса е станала факт, е липсвала подготвителна кампания и е настъпил хаос - малките и средни предприятия почти фалираха.

"Става въпрос за десетки хиляди потребители. Българските граждани ще се окажат на улицата, без да знаят как ще си платят електроенергията", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали е ясно как ще строим 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", енергийният експерт отговори, че парламентът е започнал да се занимава с неща, които не са негова работа - те са въпрос на Търговския закон.

"Уестингхаус" е канадска фирма, ще строят корейци. Ще строим реактор, за който няма площадка. Имаме лицензирана площадка за един реактор", уточни Ерменков.

Според него реакторите няма да струват 14 млрд. лв., а 60 млрд. лв. По думите му все още остава неясно какво ще правим с обработеното атомно гориво и къде ще го складираме.

"Изправени сме пред риска да останем без базови мощности. Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност", подчерта Ерменков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари