Четири детски градини носят името "Веселин Маринов"

0

Певецът сменил партизанката Вела Пеева

По-добре детската градина да се нарича “Веселин Маринов”, отколкото “Вела Пеева” - човекът помага с каквото може”, казват в родопското село Баните.

Други пък обявяват, че е срамота детско заведение да носи име на жив човек. Част от общинските съветници дори умуват да внесат предложение за ново преименуване на детската градина, пише 24 часа

Надписът ЦДГ “Веселин Маринов” е от 1999 г. Преди това забавачката носела името на партизанката Вела Пеева.

Веселин Маринов отначало приел с притеснение да е патрон на градината приживе. Лидия Кискинова, тогавашната директорка, била фен на певеца и завързали контакти с него. Бившият кмет на община Баните Бойко Ешпеков дал разрешение”, обясняват от администрацията.

Сега вече 4 детски градини носят името на певеца, защото забавачките в Давидково, Гълъбово и Оряховец станаха филиали на тази в Баните. Те се управляват от един директор, документацията се съхранява в централната ЦДГ, а в другите селища има само педагози и помощен персонал.

Кмет съм от два месеца. Детската градина е с това име от 13 г., така че никакви партийни пристрастия няма. Тогава дори партия ГЕРБ не е съществувала”, казва избраният от ГЕРБ кмет на Баните Милен Белчев по повод подмятанията, че се почита приятелят на зам.-шефа на партията му Цветан Цветанов.

Именуването стана съвсем случайно, не е имало как да предвидим какви тънки политически сюжети ще възникнат след това”, обяснява Бойко Ешпеков, кмет на община Баните в периода от 1995 до 1999 г.

Певецът е бил много актуален и Ешпеков решил да го покани да пее на празника на общината - Гергьовден. Като селище с минерална вода от време оно празникът е на 6 май.

“Целият площад бе пълен. Хората го приеха много радушно. Радваха се. При мен дойде директорката на детската градина Лидия Кискинова и изложи идеята си да сменим патрона ѝ.

Тогава вървеше и кампания по преименуване на институции, свързани със социализма. Срещнахме се аз, директорката и секретарят на общината в Пловдив и изложихме намеренията си. След обстоен разговор Веселин Маринов прие. Пуснахме смяната като точка в общинския съвет и тя бе приета единодушно”, разказва бившият кмет.

След смъртта на тогавашната директорка Кискинова преди 2 г. певецът поддържа отношения с нейните брат и сестра.

Веселин Маринов е идвал десетки пъти в Баните, бил съпричастен с проблемите ни. През годините е дарявал хладилник, телевизор, компютър, играчки и лакомства за децата”, обясни сегашната директорка Лина Златанова. Тя работи от 36 г. в градината и е присъствала на посещенията на певеца.

Правил благотворителни концерти, всяка година изпращал ако не подаръци за децата, поне плакати и поздравителни картички. Признавал е пред тях, че най-много се притеснява, когато изпраща картички за Нова година и други празници по пощата, да пише, че е за ЦДГ “Веселин Маринов”, и в същото време от кого е. Децата - вече ученици, които са били в градината, казват, че никой не ги е карал да учат песни на Веселин Маринов.

Този певец го харесват бабите, затова детската градина се казва така”, обяснява малчуган, който играе в двора на училището в съседство с детската градина.

Ти какво искаш - Фики Стораро ли да се казва?”, отговаря му с шега по-голям ученик.

В детското заведение за певеца напомня не само надписът отпред. В помещението за игра има голям календар с лика му и лично послание, написано на ръка: “На всички дами и деца от ЦДГ “В. Маринов” с обич!

В градината показват и последната картичка, изпратена за празниците от певеца. На нея той е написал: “Преди години очаквах с нетърпение подаръците за Коледа. Днес желанията ми са останали само няколко - такива, които не се купуват и не се опаковат. Скъпи приятели, мили деца, пожелавам и на вас прекрасна и успешна Нова година!

От месец в 4-те детски градиниВеселин Маринов” таксите отпаднаха напълно с решение на общинския съвет. Местните политици казват, че са единствената община у нас, в която забавачките са безплатни за родителите. Досега таксата на дете е била 2 лв. на ден.

Нововъведението стана повод за куп похвали в социалните мрежи. Към момента в градините с името на певеца се обучават 67 деца. Доста деца не са посещавали заведенията, тъй като родителите им не можели да си позволят таксите.

Целта ни е да насърчим младите - да им е по-лесно да раждат и отглеждат деца тук. Така се откриват и повече работни места за педагози и помощен персонал”, обясни кметът Белчев. След пълното заличаване на таксите общината ще дава целево на детските заведения около 20 000 лв. вместо родителите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари