Честата употреба на минерална вода е много опасна

2
Тя води до нарушаване баланса на хормоните на щитовидната жлеза
Тя води до нарушаване баланса на хормоните на щитовидната жлеза

Минералните води, колкото и да са полезни за редица заболявания, могат да бъдат и изключително опасни.

Ако те се употребяват повече от месец, човек може да си докара тежки бъбречни проблеми, предупреждават лекари балнеолози. Причината е, че почти всяка минерална вода е алкална, в нея се съдържа голямо количество хидрокарбонатни йони (НСО3). При въвеждането на натриев хидрокарбонат (NаНСО3), който всъщност е съставка на содата за хляб, молекулите в кръвта се държат така, сякаш кипят. От това дишането се ускорява.

Причината е, че натриевият хидрокарбонат алкализира кръвта и организмът започва да изпитва кислороден глад, резултатът е усилено дишане. На практика в алкализираната по този начин кръв хемоглобинът се свързва по-силно с кислорода и не го отдава на клетките. Ако пием алкална минерална вода, кръвта ни също придобива алкална реакция. При хората, които постоянно я употребяват, често се наблюдават свръхтегло и задух. Затова, преди да купите вода за вкъщи, погледнете етикета. Ако лекарят не ви е препоръчал вода от определен избор за конкретно заболяване, то купете тази, която съдържа не повече от 60 мг/л хидрокарбонатни йони (НСО3) и не повече от 20 мг/л калциеви йони на литър.

Минералната вода не бива да се използва като питейна постоянно и за повече от един месец. Дори през това време марката трябва да се сменя на всеки пет дни – максимум седмица.

Тази уж здравословна напитка води и до нарушаване на баланса на хормоните на щитовидната жлеза. По-специално може да доведе до скок в нивото на хормоните ТЗ и Т4. Това от своя страна пък причинява високо кръвно налягане, рак на щитовидната жлеза, а при бременни жени - аборт или преждевременно раждане. Поради това учените препоръчват да не се прекалява с използването на флуорирана минерална вода и да се инсталират филтри за почистване на водата у дома.

Трапезната вода, независимо че е по-бедна на хидрокарбонатни йони, също не е безобидна. Причината е, че в състава си тя има много над 1 мг/л соли, които, макар и в различна степен, водят до обезводняване при продължителна употреба. Най-добрата вода за пиене трябва да има общо съдържание на солите в нея 303,11 – 374,40 мг/л, тъй като организмът лесно усвоява само тази с ниско минерално съдържание. Но в същото време тя не бива да е напълно лишена от минерални соли, защото се стига до другата крайност.

При системното ѝ използване клетките набъбват, а това се отразява отрицателно върху дейността на мозъка, сърцето и други органи. Съставът на кръвта и всички течности в организма на човека и на животните се регулира с висока точност, за което изключително важна роля играе осмотичното налягане. Затова балнеолозите препоръчват минералната и трапезната вода да се редуват с чешмяна, а на децата да се дава предимно вода от чешмата.

Източник: Ретро.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари