Червен код за значителни валежи на Балканите

0
Повишава се рискът от локални наводнения в Гърция и Южна България
Повишава се рискът от локални наводнения в Гърция и Южна България Снимка: iStock / Getty Images

Повишава се рискът от локални наводнения в Гърция и Южна България

През следващите 48 часа синоптичната обстановка на Балканите ще се влошава. Причината е преминаващ през полуострова средиземноморски циклон.

През нощта срещу понеделник над по-голямата част от страната ще преобладава разкъсана облачност. По-значителна ще е тя над планините и там на изолирани места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще се повишат и ще са между плюс 4°С и плюс 11°С. По-хладно ще се задържи само над котловинните от Западна и Централна България – до 2-3°С, съобщи Meteo Balkans.

Прогноза за 3 април: <strong class='keys'>Червен код</strong> за значителни <strong class='keys'>валежи</strong> на <strong class='keys'>Балкани</strong>те

През първия ден от новата седмица още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Ще започнат и валежи от дъжд. По-интензивни ще са валежите в следобедните часове и през нощта срещу вторник над Западна и Централна България. Очакваме и гръмотевична дейност. Вятърът през деня ще се ориентира от североизток и с него да нахлува студен въздух.

Температурите в страната слабо ще се понижат и ще са между 16°C и 18°С.

Предупреждение за лошо време

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за очаквано лошо време, валидни за понеделник, 3 април 2023:

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни по количества, предимно в следобедните часове. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Червен код: валежите на много места над посочените райони ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 30-80л/кв.м.

Предупреждение за очакван интензивен снеговалеж

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очакваме усложняване на пътната обстановка. Ще има условия и за виелици и навявания!

Времето в София

През първия ден от новата седмица още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. Ще започнат и валежи от дъжд, като по-интензивни ще са валежите в следобедните часове и през нощта срещу вторник. Ще духа слаб източен вятър. Минималните температури ще са между 2-3°С, а максималните – около 10°С.

Времето по планините

Още до обяд от юг-югозапад ще започне ново увеличение на облачността. И на много места в Рило-Родопския масив ще паднат значителни валежи от дъжд, като най-интензивни ще са явленията през нощта срещу вторник. Бъдете внимателни! Повишава се рискът от свлачища и локални наводнения в Рило-Родопския масив! Над 1500-1800 метра валежите ще са и от сняг. Вятърът ще е силен от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра - около минус 2°.

Времето по Черноморието

Около обяд по южното ни Черноморие ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали дъжд.

Късно следобед ще започнат валежи от дъжд и над Източните райони. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 12°C и 15°C. Температурата на морската вода ще бъде около 8-9°C. Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

Времето на Балканите

През първите дни на новата седмица средиземноморски циклон ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров.

Очакваните валежи на 3 и 4 април ще повишат значително нивата на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Централна Сърбия, Северна Гърция и района на Рило-Родопският масив. Очакваните количества валежи на места ще надминат 70-100л/кв.м. Валежи от сняг се очакват в Динарските планини и Сърбия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари