Чехия въвежда извънредна обстановка заради COVID-19

0
Кипър с мерки срещу неваксинираните
Кипър с мерки срещу неваксинираните Снимка: ЕПА / архив

Кипърците без ваксина ще имат гратисен период до три седмици, после няма да ги пускат в заведения и театри

Здравните власти в Чехия обмислят въвеждането на извънредна епидемична обстановка в страната. Това обяви министърът на здравеопазването на Чехия Адам Войтех. Той заяви, че ще го предложи заради рязкото увеличение на новите случаи с коронавирусна инфекция. Новите случаи на заразени в Чехия на седмична база е над 1000 души на 100 хиляди население или три пъти по-висок от този в Германия.

Сред планираните мерки е и мобилизирането на студенти по медицина в болниците.

Допълнителни мерки срещу разпространението на КОВИД-19 предлага експертната група на кипърското правителство в опит да ограничи разпространението на КОВИД-19, съобщава в електронното си издание в. "Филелефтерос", цитирано от БТА.

Сред предлаганите мерки, които се отнасят специално до образователната система, е задължително носене на маски и от учениците в началните училища, увеличено тестване с бързи тестове, отмяна на коледните прояви и отмяна на други събития с участието на ученици и учители.

Освен това експертите препоръчват мерки, насочени към неваксинираните кипърци, които се очаква да засегнат ежедневието им. Предвижда се да бъде даден гратисен период от 15-20 дни, който да им позволи да се ваксинират с първа доза, след което ще бъдат въведени мерки като забрана на достъпа на неваксинирани до пространства на закрито, като увеселителни заведения, спортни игрища и театри.

Ще бъдат обсъдени и мерки като отмяна на коледните тържества, ограничаване на струпването на хора на едно място, дистанционна работа.

В изявление президентът на Кипър Никос Анастасиадис остави отворена възможността за ограничаване на движението на неваксинираните. "За да избегнем пълен локдаун, някои трябва да бъдат изолирани, независимо колко уважаваме възгледите им", каза Анастасиадис.

Решенията на кипърското правителство се очакват на заседанието му в сряда. Днес министърът на здравеопазването Михалис Хаджипантелас ще обсъди предложенията с президента Анастасиадис и с научната комисия по въпросите на коронавируса.

Гневът в Европа срещу въвеждането на нови ограничения и локдаун заради пандемията се покачва. Редица масови протести имаше през уикенда в Австрия, където от днес е пълен локдаун, на митинг излязоха хиляди граждани на Белгия и Нидерландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари