Чаят от лайка удължава живота на жените над 65 години

2
Учените също така стигат до извода, че „ефектът на дълголетието“ на тази билка, не се забелязва при мъжете
Учените също така стигат до извода, че „ефектът на дълголетието“ на тази билка, не се забелязва при мъжете

В седемгодишното проучване са участвали над 1 500 испанци

Учени от медицинския отдел на Тексаския университет в Галвестън са установили способността на една билка да удължава живота на жените над 65 години. Това свойство на добре познатото растение е потвърдено от седемгодишно проучване с участието на мъже и жени над 65 години - съобщава научното списание The Gerontologist, предаде Actualno.

Проучването анализира здравни данни от повече на 1677 испанци - мъже и жени на възраст 65 и повече години. Изучавайки характеристиките на техния начин на живот, авторите на проучването са обърнали внимание на факта, че някои от тях са консумирали чай от лайка - общо 14% от участниците.

Сравнявайки данните на тези хора с данните на тези, които не са пили чай от лайка, учените стигат до извода, че при любителите на тази напитка има съществени разлики. По-специално, консумацията на чай от лайка се свързва с 29% намаление на риска от смърт по всякаква причина сред жените, след като се вземат предвид влияния като демографски особености, здравословно състояние и начин на живот.

Учените също така стигат до извода, „ефектът на дълголетието“, свързан с пиенето на чай от лайка, не се забелязва при мъжете.

Изследователите подчертават, че лайката отдавна се използва в много региони на света като лечебно растение. В същото време науката все още не може да обясни какви точно механизми осигуряват намаляване на смъртността при хора, които консумират лайка под формата на чай.

Преди това е доказано, че цветовете на тази билка са полезни при лечението на хипергликемия, лошо храносмилане, диабетни усложнения, както и тревожност и панически разстройства. Освен това лайката е ефективно средство за понижаване нивата на холестерола. Билката има изразени антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари