Част от ръководството на Национален фонд "Култура" подаде оставка

0
Основен аргумент за искането на оставките са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани
Основен аргумент за искането на оставките са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани Снимка: БГНЕС

Основен аргумент за искането на оставките са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани

Министърът на културата Атанас Атанасов поиска и прие оставките на ръководството на фонд "Култура". По време на видеоконферентна среща Атанасов е поискал оттеглянето на Управителния съвет на фонда с "цел поставяне на ново начало на работата" му, съобщават от културното ведомство.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фондКултура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Кл. Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във ФондКултура“ през последните няколко месеца.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фондКултура“ бяха натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани. Министър Атанасов подчерта неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, но и, че при условията, в които в момента се налага вземането на решения, водещ става компромисът.

Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на Управителния съвет на Национален фондКултура“ е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във Фонда - не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си.“, сподели министър Атанасов. „Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства, прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за Фонда към всички, ангажирани в сферата на културата.

Напълно съгласен с всички, изложени от министър Атанасов аргументи, беше и проф. Христо Йоцов, барабанист, аранжор и композитор. Последваха оставките и на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов, представител на Министерство на финансите и Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България. Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура и Елена Николова, представител на Министерство на културата. Решенията на г-жа Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” в Администрацията на президента и Силвия Чолева, писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид.

Работата в администрацията на Национален фондКултура“ продължава усилено, а съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове на Управителния съвет, като д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари