Бундестагът помпа армейския си бюджет със 100 милиарда евро

0
Парите целят да сложат край на годините на строги икономии в отбраната в Германия
Парите целят да сложат край на годините на строги икономии в отбраната в Германия Снимка: Fabian Bimmer / REUTERS

Парите целят да сложат край на годините на строги икономии в отбраната в Германия 

Германските депутати в петък одобриха с огромно мнозинство конституционна промяна, която предвижда специален фонд от 100 милиарда евро, предназначен за бързо подобряване на армията на страната след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава "Политико", цитиран от News.bg.

Гласуването - 567 депутати "За", 96 против и 20 въздържали се - бе резултат от двупартийно споразумение, постигнато миналата седмица между лявоцентристката правителствена коалиция и дясноцентристкия опозиционен блок. Това е в изпълнение на обещанието, което канцлерът Олаф Шолц даде в първите дни на войната да модернизира недофинансираната армия на Германия и да отхвърли дългогодишния отказ да изпраща оръжия в зоните на конфликт.

В реч преди гласуването финансовият министър Кристиан Линднер, чиито Свободни демократи (FDP) обикновено не подкрепят усилията за големи държавни разходи, подчерта значението на стъпката, сравнявайки я с решенията на Германия да се превъоръжи и да се присъедини към НАТО през 1950-те години.

"Ние сме изправени пред нашата историческа отговорност", обяви Линднер, отбелязвайки, че преговорите за укрепване на армията се водят в помещенията на бившето министерство на авиацията на Райха, където "агресивният милитаризъм на Германия бе развит преди десетилетия".

"По това време се страхуваха от военната сила на Германия в Европа", добави той, говорейки от името на своите партньори от управляващата коалиция, Социалдемократите на Шолц (SPD) и Зелените. "Днес в Европа има опасения, че Германия има военен дефицит и точно това приключихме на това историческо място", каза той.

Министърът на отбраната Кристин Ламбрехт от SPD каза, че войната е показала, че Германия трябва да може и да има армия, която да защитава ценности - и да помага на съюзниците си.

"Дължим това и на нашите съюзници в ЕС и НАТО сега, когато Путин унищожи европейския мирен ред", каза тя, добавяйки, че освен специалния фонд, Германия сега ще изпълни своите ангажименти към НАТО.

Години наред Германия не успя да изпълни целта на НАТО всяка членка да харчи най-малко 2 процента от БВП за отбрана, недостатък, който ядоса съюзници и ще бъде отстранен с помощта на милиардите, договорени в петък.

Парите също така целят да сложат край на годините на строги икономии в отбраната в Германия, което доведе до недостатъчно оборудван Бундесвер - част от причината, поради която Германия бе обвинена през последните седмици, че не е направила достатъчно, за да помогне на Украйна във военен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари