Брюксел даде зелена светлина за покупката на „Теленор”

0
Чешки милиардер придобива  „Теленор България” ЕАД
Чешки милиардер придобива „Теленор България” ЕАД Снимка: Ройтерс

Европейската комисия одобри по силата на Регламента на ЕС за сливанията придобиването на „Теленор България” ЕАД от контролирания от милиардера от Чехия Петер Келнер инвестиционен фонд PPF Group.

Освен за българския мобилен оператор решението дава зелена светлина и за покупката на бизнеса на норвежката компания в Унгария, Сърбия и Черна Гора. Общата стойност на сделката е близо 2,8 млрд. евро, информира VESTI.

Според Европейската комисия, въпреки че PPF вече има инвестиции в телекомуникационния сектор в Чешката република и Словакия чрез своето дружество O2 Czech Republic, сделката с „Теленор” няма да породи опасения за конкуренцията.

Придобиването на бизнеса на норвежкия мобилен оператор в България, Унгария, Сърбия и Черна Гора не би довело до хоризонтални припокривания, тъй като дейността на дружествата е ограничена до различните територии, в които те притежават съответните лицензи за телекомуникации.

Освен това Европейската комисия установи, че произтичащите от сделката вертикални връзки между пазарите нагоре по веригата за международни роуминг услуги и за мобилни и фиксирани обаждания на едро, и пазарите надолу по веригата за мобилни и фиксирани далекосъобщителни услуги на дребно, биха били безпроблемни.

В България „Теленор” реализира годишни приходи за 2017 г. от 675 млн. лв. и оперативна печалба от 247,2 млн. лв. Компанията има над 3,1 млн. абонати на българския пазар.

Източник: VESTI.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари