Бреговете на река Дунав застрашително се рушат

0
За последно бреговете край Русе са били укрепвани по нестандартен начин – чрез умишлено потопени кораби в реката
За последно бреговете край Русе са били укрепвани по нестандартен начин – чрез умишлено потопени кораби в реката

Бреговете на река Дунав застрашително се рушат. Ерозията им води до разширяване на речното корито и до понижаване на водните нива, съобщава Телевизия "Европа".

За разлика от другите европейски страни, в българо-румънския участък на Дунава този проблем все още не е решен и затруднява корабоплаването. В същото време експерти отчитат, че през последните 30 години се наблюдава трайна тенденция за намаляване водните количества в реката. За последно бреговете край Русе са били укрепвани по нестандартен начин – чрез умишлено потопени кораби в реката. Това решение обаче не се оказва много сполучливо.

Реката подкопава пясъка и корабите потъват, така че в момента те се намират на дълбочина, която не им позволява да изпълняват желания резултат. Част от тези съдове са все още там, но през годините са се опитвали да добиват метал от тях, така че са изрязани, и общо-взето състоянието не е такова, каквото са желали в годините за укрепване на брега", заяви кап. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.

С помощта на нова апаратура специалистите очакват най-после да получат точна картина за процесите в реката. Тя ще им позволи да правят прогнози и реагират при проблем.

"Правим 3D модел на речното дъно, с него много точно може да се видят наноси, както и изместване на пясъцитe, проучва надводната част, колко ерозия има на бреговете, разрушаване на кейови стени", коментира пък инж. Пламен Стефанов, хидрограф.

В ход са вече и предпроектни проучвания за най-доброто техническо решение, което да спре ерозията. "Такива инженерни действия отдавна са предприети в участъците над българския участък в Сърбия ,Унгария, Австрия, Германия, така че има начини, които могат да помогнат в по-голям период от време", добави кап. Цонев.

Проучванията ще са готови до края на годината, след което България и Румъния ще търсят съвместно финансиране за проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари