Божидар Божанов: Всички партии бяха поканени да видят кода, но отидох само аз

0
Народният представител от “Демократична България” коментира и изказването на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки”
Народният представител от “Демократична България” коментира и изказването на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки” Снимка: ДБ

Народният представител от “Демократична България” коментира и изказването на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки”

Само три партии заявиха желание да проверят кода на машините за гласуване, но на самата среща за кода не дойдоха. Бях само аз с представители на една от международните организации, които наблюдават изборите, на Министерството на електронното управление и на ДАНС. Това заяви народният представител от “Демократична БългарияБожидар Божанов в ефира на “Тази сутрин” по bTV, съобщиха от пресцентъра на партията.

Разбрах, че прокуратурата е възложила на ДАНС да направи проверка за манипулации с машинния вот. В ДАНС има грамотни експерти, които могат да осмислят целия процес. Защото то не е само до код”, допълни бившият министър на електронното управление като обясни, че има процес по изграждане, инсталиране и персонализиране във всяка машина поотделно.

По повод предложението на ГЕРБ между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс машините да се превърнат в принтери, Божанов заяви, че се надява предложението в следващите дни да се коригира. Но предупреди, че начинът по който се води дебатът за Изборния кодекс, намалява допълнително доверието в изборния процес.

Божанов коментира и изказването на представители на ГЕРБ за “вълшебните флашки”, като обясни, че на тази флаш памет се записва протоколът от секционната избирателна комисия. След това тя го вижда и го подписва.

Ако протоколът бъде променен по пътя, например някой пътувайки до районната избирателна комисия смени флашката с друга, РИК ще разбере за това в момента, в който се вкара флашката. И тя ще бъде оставена настрана, като ще бъде казано “някой тук е подменил данните”. Такъв случай не е имало. Всяка флашка е проверена”, каза Божанов. И препоръча на всеки да провери в сайта на ЦИК, където са качени подписите на флашките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Русенец
    До 2: Много се репчиш, щото си Станко. Ако беше без танко дали щеше да си толкова голем? И що за демократ си, щом настояваш за чисто тоталитарни методи и похвати (национализация, забрани и т.н.)?
  • -7
    2
    Sтанко
    Всичко рушлямско трябва да бъде забранено, национализирано, а хванатите рушлямски окупатроски орки на територията на България трябва да бъдат утилизирани немеделнно! Ние сме свободни българи и няма да се подадем под рушлямския ботуш!
  • 2
    1
    Октавиан
    Министърът, който много говори как "ще" и нищо съществено не свърши. А, пропуснах, цензурира руските страници във фейсбук и спря руските телевизии. Някой ден всечки ще си кажем "Да, благодарение на него сега живеем по-добре".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари