Божидар Божанов: Винаги има риск от манипулиране на вота

0
Машините за гласуване обаче не могат да бъдат манипулирани, каза бившият министър на електронното управление
Машините за гласуване обаче не могат да бъдат манипулирани, каза бившият министър на електронното управление Снимка: БГНЕС / архив

Машините за гласуване обаче не могат да бъдат манипулирани, каза бившият министър на електронното управление

Машините за гласуване не могат да бъдат манипулирани и няма конкретни данни за потенциални заплахи. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ бившият министър на електронното управление и депутат от Демократична България Божидар Божанов.

Според него винаги има риск и този риск трябва да се управлява, а усилията на институции като ЦИК и Министерството на електронното управление е да се ограничат рисковете до практическа невъзможност.

"Т. е. мащабно манипулиране на изборите чрез машините на практика не може да стане", посочи бившият министър.

Попитан дали по време на изслушването на Станислав Цанов в парламента е чул какви са неговите конкретни притеснения, Божанов отговори така:

"Попитах има ли нещо конкретно, което касае потенциал за компрометиране на машините, защото хипотези, спекулации, притеснения, чуваме откакто има машини, но дали имат нещо конкретно. Отговорът за съжаление беше "Имаме обаче сега не можем да ви кажем, трябва да изградим доверие първо и тогава ще ви кажем", което не е коректно най-малкото към парламентарна комисия, натоварена именно с това. Ако смятат, че темата е прекалено чувствителна, можеше да закрием заседанието и да споделят информация, ако имат такава. Моето мнение е, че по-скоро нямат, но комуникацията с експертите беше позитивна на това изслушване. Останалото беше стандартното говорене за машините".

По отношение на заявката на ГЕРБ да внесе проекторешение за отнемане дерогацията на "Лукойл", Божидар Божанков коментира, че първо трябва да се запознае с детайлите.

"Както и г-н Добрев отбеляза, ние от ДБ винаги сме били за това да не се облагодетелства "Лукойл". Много отдавна сме настоявали и пристанището в Росенец държавата да си върне контрола, и да бъде сменен представителя на държавата в "Лукойл", така че това да намаляваме влиянието на "Лукойл" и изтичането на средства към Руската федерация със сигурност е нещо, което подкрепяме. Трябва да видим детайлите", каза Божанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари