Ботушите на властта

0
Политици газят кал, за да са близо до народа
Политици газят кал, за да са близо до народа

Политици газят кал, за да са близо до народа

Има ли дрескод за природни бедствия на представителите на властта? Този въпрос цяла седмица се коментира в социалните мрежи.

Повод за тези лежерни фейсбук беседи на фона на трагедията даде министърът на туризма Зарица Динкова. Появата ѝ в община Царево с чисто бели служебни ботуши със слънчево лого на България, с което се рекламира туризмът, предизвика жужене в социалните мрежи.

Министерство на туризма

Самата тя влезе в обяснителен режим по повод десетките колажи, на които гушка костенурки нинджи. Но Динкова не е нито първата, нито ще е последната, която нахлузи гумени ботуши, за да е близо до народа в момент, в който природата се изсипва над къщи, руши мостове и отнема човешки животи. Но наред с тези, които я атакуваха заради облеклото ѝ, се появиха и хора, които я защитиха, тъй като същинската тема е за причинителите на бедствията – тези, които носят вина за изсечените гори и непочистените дерета, отбеляза "Телеграф".

Глупости

Въобще не искам да се занимавам с глупости, но понеже пак се скача върху една жена, която трябва да се изкара несъстоятелна и тъпа, няма как да не се обадя“, коментира журналистът и писател Мария Касимова-Моасе. „Кой е правилният цвят ботушки за такова събитие и с какво панталонче е добре да се яви? Каки? Камуфлаж? Комбат? Ботуши във войнишко зелено? Или пък ловни? Гумени ли да са или коженки? С яке ли да е или с ватенка? Косата как се носи при спонтанни наводнения и природни бедствия?! Има ли специална фризура?! И тая костенурка кой па ѝ проследи пътя, та да знае какво е станало с нея и къде се е дянала?!“, попита Моасе. Нейният извод: „Абе хората изтрещяха, бе! Няма полезен ход - каквото и да облече, както и да се държи, каквото и да е в ръцете ѝ - не е правилно! Защото е жена и защото е руса. И е симпатична, да, не прилича на леля партийка, нито напомня Нинова, Дърева, Митрофанова и всички останали неща“.

На подобно мнение е и преподавателят от Нов български университет доц. д-р Чавдар Гюзелев. Неговото шеговито предложение: „Предлагам на такива трагични събития жените в управлението задължително да се забрадят с кърпа, по възможност с мръсно кафяв цвят, да облекат леко съдрано работническо облекло, в избеляло синьо, отдолу да е обула дебели шаячни панталони или изтъркан, лекьосан анцуг, а за мъжете е препоръчително да са с потури. Много е важно на ходилата да е с дебели вълнени чорапи, оплетени на ръка от баба ѝ, и черни галоши от местния нармаг. Може като допълнение да се изтъкне и работническо-селският ѝ произход и че като малка е обожавала да друса хора, а дядо ѝ е свирил на кавал и гайда. Така със сигурност ще удовлетвори високите естетически изисквания на българите и ще с превърне в тяхна любимка“.

Доброволци

Първа от токчетата на властта слезе, за да отиде при народа, Лиляна Павлова от ГЕРБ. През 2014 г. тя нахлузи ботуши, за да се притече на помощ на бедстващите в село Странско. Направи го заедно с над 50 души от старозагорската организация на ГЕРБ, но в кадър влезе предимно тя, защото по това време бе водач на листа с кандидати за депутати. Примера ѝ последваха Даниела Дариткова, Цвета Караянчева, Делян Добрев и други. А докато разчистваха тинята от къщите заедно с доброволци, зевзеци стояха пред компютрите и обсъждаха облеклото им.

Д-р Даниел Вълчев (вдясно) и Цвета Караянчева

Година по-рано Лиляна Попова хвана бременна скарида в кепче и я върна в Бяла. Случката беше подробно описана в блога от самата нея, а това предизвика както умиление от страна на симпатизантите на ГЕРБ, така и подигравки от страна на опонентите им.

През март 2018 г. червената лидерка Корнелия Нинова нагази водата в Брегово с лозунга: „Тук сме, за да помогнем на хората. Да знаят, че не са изоставени“. Но вместо идеи за дългосрочно решаване на проблема с наводненията, представителите на БСП нагазиха с ботуши тогавашните управляващи от ГЕРБ.

Изводът от изявите на представителите на властта в критични моменти е, че хората им гледат предимно в ботушите. А това изглежда дребнаво в момент, в който бедстващите се нуждаят от съчувствие и подкрепа.

Зарица Динкова в отговор на атаките: В такива моменти най-важно е да бъдем хора

Щетите тепърва ще се изчисляват, но човешкото страдание няма цена. Това написа във Фейсбук в отговор на атаките от всички посоки министърът на туризма Зарица Динкова. „В такива моменти най-важно е да бъдем хора и всеки да помогне с каквото и както може. Затова отидох и аз. В качеството си на министър смятам, че съм длъжна да бъда там, където има проблем“, обясни тя. Тя отрече да е застрашила живота на сухоземна костенурка, хвърляйки я в морето. „Също така искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", допълва Зарица Динкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    мархаба,
    баджанаците!
  • 0
    2
    СкъсанЛявЧервенШушон
    А пък кмета обича да събува гащите след полунощ и да плющи булките!
  • 0
    1
    Русенски Боклук
    А тука е важно какви членове имат властта. Само Васито обаче познава членовете.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари