Борисов победи - бензинът поевтиня

0
От уикенда литър от масовия А-95 се продава в големите вериги за 2,24 лева - с 6 ст. по-малко
От уикенда литър от масовия А-95 се продава в големите вериги за 2,24 лева - с 6 ст. по-малко

За 3 дни провериха 10 862 колонки, 87 мерят невярно или били с нарушена пломба

След като държавата започна проверки по бензиностанциите дали има измами при продажбите на горива, бензинът поевтиня.

От уикенда литър от масовия А-95 се продава в големите вериги за 2,24 лева - с 6 ст. по-малко, отколкото беше в петък. С това цената му стана една от най-ниските в ЕС и се изравни с тази в Австрия, показва справка в сайта energy.eu. По-евтино бензинът се продава в Полша (2,18 лв.) и Естония (2,21 лв.).

При част от големите вериги има намаление и на дизела - с 2 ст. до 2,24 лв., но в повечето продължава да се продава за 2,26 лв. Това го прави един от най-скъпите, тъй като в 16 държави цената е по-ниска.

Намалението на горивата дойде само ден след като премиерът Бойко Борисов и шефът на митниците Ваньо Танов

обявиха, че

подозират

наличието

на картел,

тъй като цените на горивата се различавали само с 1-2 ст. при различните бензиностанции.

Танов уточни, че проверките на екипи от НАП, митниците, МВР и прокуратурата установили, че фискални устройства не предават информация към НАП при продажбата на горива. Открити били и допълнителни цистерни, които са сложени нелегално. Имало случаи, при които се отчита заредено гориво за 20 лева, а реално били сипани за 17 лева. Засечени били измами и с качеството на горивата.

Премиерът пък заяви, че държавата повече няма да допуска това и всеки ще бъде поставен на мястото си.

“Дано ме чуят и се поправят.

Трябва да се

намалят цените,

да спрат да

крадат и да лъжат

Едните мамят в едно, другите в друго, цяла палитра от системи. Всеки се е впил в системата и е доволен”, заяви Борисов в петък.

За всяко открито нарушение се води прокурорска проверка. На премиера са предложени куп мерки за справяване със ситуацията. “Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред”, допълни Борисов.

В неделя от Министерството на икономиката пък отчетоха, че 10 862 колонки по бензиностанциите в страната са проверени към последния ден от поставения от премиера срок. При препломбирането е установено, че 87 разходомера мерят бензин и дизел невярно или са с компрометирана цялост на пломбата. Те са затворени.

До препломбирането в рамките на 3 дни - от сряда до събота през нощта, се стигна след разпореждане на Борисов, който се разгневи от случай, в който в горивото имало 40% терпентин, както и че пломбите върху сондите били хлабаво поставени и това позволявало измами.

Още същия ден зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева издаде заповед, а самата тя участва в първите смени на пломбите на бензиностанции в Пловдив. На една от тях бе установено, че се мери

със 100

милилитра

по-малко от

реалното

зареждане на

всеки 20 литра

По нареждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология бил мобилизиран и за 3 дни експертите успели да изпълнят възложените инспекции, съобщават от ведомството. Самият Лукарски се включил лично в проверките в петък, веднага щом кацнал от Стокхолм, където бил на официално посещение.

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични в страната и подлежащи на контрол разходомери.

Проверени били 741 бензиностанции из цялата страна. Най-много са инспектираните в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения

в над 60%

от случаите

били на малки

бензиностанции,

като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

След проверките от Министерството на икономиката щели да направят предложения за нормативни изменения, чрез които правителството да засили контрола на пазара за горива.

От министерството дали доклад на Борисов за това какви са съставът, функциите и структурата на Българския институт по метрология и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. На заседанието на правителството в сряда премиерът се чудеше защо едната институция пломбира, а другата инспектира.

От министерството уточняват, че Българският институт по метрология е структура към тях и отговаря за съответствието на бензино- и газоколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди.

От министерството в неделя съобщиха, че предстои министър Лукарски и екипът му да представят още конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари