Борис Джонсън иска да плати само една четвърт от задълженията на Великобритания към ЕС

0
Ако това се случи, би трябвало да се наложи финансирането на всички програми на ЕС да бъде пренаписано без британските вноски, което може да се отрази на изпълнението, сроковете и обхвата им
Ако това се случи, би трябвало да се наложи финансирането на всички програми на ЕС да бъде пренаписано без британските вноски, което може да се отрази на изпълнението, сроковете и обхвата им Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън ще съобщи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че страната му ще плати само 9 от договорените от предшественичката му Тереза Мей 39 млрд. паунда (50 млрд. евро) задължения и обезщетения към страните от ЕС заради Брекзит, съобщи Sky News.

Ако това се случи, би трябвало да се наложи финансирането на всички програми на ЕС да бъде пренаписано без британските вноски, което може да се отрази на изпълнението, сроковете и обхвата им, пише Дневник.

Двамата ще разговарят на срещата на лидерите на Г-7 в Биариц и позицията на Джонсън се отнася до варианта, в който Великобритания напуска съюза без споразумение.

През юни източник, близък до френския президент Еманюел Макрон, каза, че ако Лондон откаже да плаща своята част по европейски програми и проекти, както и за неизпълнени ангажименти, поети като член на ЕС и към частни компании, това ще има правната стойност на фалит. "Ако не изпълниш задълженията си, това е неизпълнение на международни ангажименти с еквивалент на неплащане на вноски по държавен дълг с неизвестни от всичко това последици".

В началото на юни дкато все още беше водещ кандидат за наследник на Тереза Мей, Борис Джонсън каза в интервю, че ще спре договорените плащания, докато ЕС не даде по-изгодни за Лондон условия за Брекзит.

Сега според Sky News премиерът говори за частични плащания, но въпреки това ефектът от това е блокиране на преговори за бъдещия формат на търговските отношения Великобритания- ЕС и искове от ЕС пред съда за събиране на вноските. Позицията на Джонсън едва ли ще бъде приета добре и от другите лидери на ЕС и на страни от ЕС, които участват в Биариц.

В сряда президентът Еманюел Макрон предупреди преди срещата си с Джонсън в Париж, че Брекзит без споразумение е ситуация, която се създава единствено от Лондон, а не от ЕС. Представител на екипа на президента обясни пред "Ройтерс", че раздялата без договор не отменя финансовите ангажименти на Великобритатния. "Няма заклинание, с което договорът изведнъж да изчезне", цитира думите му агенцията.

Правителството в Лондон неотклонно работи за напускане без споразумение, като в "Сънди телеграф" министърът на икономиката Андрей Ледсъм заяви, че скоро започва "кампания, с която страната и бизнесът да се подготви за Брекзит". Една от мерките и да се задейства онлайн приложение, известно като 60-second checker, с което да се прави бърза справка от предприемачите и обикновените хора "какво трябва да сторят преди 31 октомври, ако изобщо се налага нещо за предприемат". От понеделник започват безплатни онлайн семинари за информиране на бизнеса "как да се внася и изнася след Брекзит" и "как да се подготвяте за неща като митнически декларации и мита".

Анализатори продължават да отдават подобни ходове на стратегията на Джонсън да принуди чрез сплашване ЕС да направи изгодни за Лондон отстъпки спрямо нератифицираната сделка на Тереза Мей.

Според седмичника "Обзървър" Джонсън е поискал главният правен съветник на правителството да провери дали могат да бъат отложени заседанията на парламента в продължение на 5 седмици през септември и октомври. Така би могло да се попречи на депутатите да гласуват за спиране на Брекзит без сделка преди 31 октомври, когато изтича последният срок, отпуснат на Лондон да одобри споразумение.

Изданието се позовава на кореспонденция между съветници на "Даунинг стрийт" 10, според която първоначалният анализ показвал, че за това изглежда ще се намерят правни основания, стига да не бъдат предприети успешни блокиращи процедури в съда от противниците на Брекзит.

Камарата на общините трябва да има последната дума за договора между Великобритания и ЕС. Но при т.нар. пророгация депутатите може да бъдат поставени пред свършен факт. Те се събират след лятна ваканция на 3 септември и ако Джонсън спре заседанията им, това ще им отнеме възможността да предприемат каквото и да е до самото навечерие на срещата лидерите на ЕС на 17-18 октомври - последната преди Брекзит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари