Борбата с въглеродните емисии навлиза в решаваща фаза

1
През последните три години са заявени 400 проекта в 45 държави по света
През последните три години са заявени 400 проекта в 45 държави по света Видео: NOVA

През последните три години са заявени 400 проекта в 45 държави по света

Текущото десетилетие ще бъде решаващо за ролята на технологиите за улавяне, транспортиране и съхранение на въглероден диоксид, за да се постигне въглеродна неутралност към 2050 г. Това сочи анализ на Международната агенция за енергетиката (МАЕ).

Според данните през последните три години са заявени 400 подобни проекти в 45 държави по света, предава NOVA. Има разработени нови бизнес модели и навлизат нови участници, което отваря вратата за привличане на инвеститори.

Това е обнадеждаващо, но според оценките на МАЕ - все още недостатъчно, за да се разгърне технологията и да бъде включена тя като мярка, която да смекчи ефектите от климатичните промени. Според плановете на експертите тези технологии ще отговарят за намаляването на емисиите с 8% към 2050 г. и са единствен вариант за някои производства и видове транспорт.

От агенцията предупреждават, че са необходими спешни иновации, които да насърчат развитието в сектора. В момента основната част от технологиите все още са в демонстрационна фаза или прототипи.

Една от основните задачи на разработчиците е да се намери не толкова енергоемък метод за улавяне на емисиите. Преди дни от МАЕ анализираха възможностите за петролния и газовия сектор и отчетоха, че няма толкова енергия, за да бъде уловен и съхранен въглеродният диоксид, отделян при изгаряне на петрола и природния газ. Темата ще е сред ключовите на климатичната конференция COP 28, която започва в края на седмицата в Дубай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари