Болницата в Силистра има нужда от кръв, за да попълни резерва за празниците

1
Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус фактор
Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус фактор Снимка: БНТ

Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус фактор

Всеки ден близо 600 души в България се нуждаят от кръводаряване, предава БНТ. Недостиг на кръв има в цялата страна. В Силистра тази година доброволните дарители са само 25 души. От областния Кръвен център призовават всички, които иска да помогнат преди празниците.

Варгън Ахмед от село Вокил е на 48 години. В живота си е дарявал кръв над 30 пъти по молба на свои близки и приятели. А срещу 450 милилитра живот получава купон на стойност 8 лева.

"Не отказвам на никого. Винаги след кръводаряването се чувствам много по-добре", заяви Варгън Ахмед, кръводарител.

"Хората решиха, че когато има нужда тогава ще дойдат да дарят. Това не е така обаче. Те не могат да преценят, че ние не може винаги да осигурим кръвни продукти. Много от болните дори нямат близки, които да дарят за тях", допълни д-р Антоанета Панайотова, началник отделение.

Освен кръв в отделението по трансфузионна хематология в Силистра не достига и персонал.

"Лошото е че 70-80% сме пенсионери отдавна, което означава, че ако един ден решим да напуснем трябва да се затоври това отделение и цялата област остава без такова отделение. Лошото е и другото, че държавата не мисли за дофинансиране на нашата дейност. Ние никъде не сме включени в нито една клинична пътека. Това е положението, за съжаление", каза още д-р Антоанета Панайотова.

Последната мащабна благотворителна инициатива за кръводаряване в Силистра е на дванайсетокласници от природоматематическата гимназия.

Сега обаче болницата отново има нужда от доброволци, за да осигури необходимия резерв за празниците, когато инцидентите и заболяванията са повече от обичайното.

Най-търсените кръвни групи са тези с отрицателен резус фактор. Жените могат да даряват кръв 4 пъти годишно, а мъжете пет, като задължителният интервал между две кръводарявания е 60 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари