Боил Банов: Държавата застава зад всички творци

0

По думите на министъра, Русе заслужава уважение и адмирации за всичко, което е показвал през годините в областта на културата

Заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов заедно с министъра на културата Боил Банов и културни дейци от региона участваха в кръгла маса на тема „Предизвикателства пред културата по време на COVID-19“.

„Времената са изключително трудни. Понасяме тежък удар върху всички изкуства. Мога само да предполагам как се чувствате всички. Уверявам Ви, че държавата няма да изостави дейците на българската култура и изкуство в тази ситуация. Колкото и време да се налага да живеем с този вирус“, заяви министър Банов и допълни, че правителството продължава с още множество мерки, за да се гарантира функционирането на всички културни институти.

„Отваряме програма за иновативни проекти в областта на културата за нещатни артисти до 2500 лева. В пъти сме увеличили средствата за създаване на нови спектакли и за първи път имаме програма за подкрепа на визуалните изкуства. Освен това за първи път има и програма за дебютанти и за утвърдени писатели и поети. Държавата подхожда с огромна грижа – имаме разбиране от министър-председателя и от министъра на финансите, че културата трябва да е подкрепена и хората в тази сфера да усещат сигурност“, допълни още Боил Банов.

Модератор на срещата беше директорът на ДТ „Сава Огнянов“ Орлин Дяков. По-рано през деня министър Банов се срещна с двамата заместник областни управители Валентин Колев и Свилен Иванов, а преди това посети русенския Драматичен театър, Кукления театър и Русенската опера като проведе работни срещи с ръководствата на културните институции. Той се ангажира с поставените въпроси и наложителните ремонти в Операта, особено след поредния теч. Дейностите ще бъдат финансиран от Министерството на културата, а Кукленият театър ще кандидатства по специализирана програма към Министерството на културата за цялостен ремонт.

Темите, които бяха обсъдени по време на форума бяха свързани с предизвикателствата пред културата след пандемията, както и с различни програми за подпомагане на творците по време на пандемията. Не по-малко внимание беше отделено и на възможностите, които предоставя трансграничното сътрудничество.

В края на срещата от името на управителя на лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов, административният директор Алисе Муртезова връчи почетен приз „Съпричастно сърце“ на директора на Драматичен театър „Сава Огнянов“ Орлин Дяков и директора на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев.

 „Отличията се връчват за съпричастност към медиците на първа линия в борбата с COVID – 19 и жестовете към лекарите да се изиграят спектакли, специално за тях“, заяви по време на срещата Алисе Муртезова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари