Бойко резна лентата на газопровода край Русе

2

Днес, 11.11.2016 г., в гр. Мартен беше открита интерконекторната връзка България - Румъния.

На събитието присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, румънският министър на енергетиката Виктор Влад Григореску, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, директорът на "Вътрешен енергиен пазар", Европейска комисия д-р Клаус-Дитер Борхард, народни представители, областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, представители на правителството на Румъния, на Европейската комисия и други.

България има първият изграден интерконектор – този с Румъния. След изграждане и на интерконектора с Гърция в страната ни ще функционира реален пазар на природен газ. С междусистемните газови връзки ще се гарантира и сигурността на газовите доставки в Европа“, сподели  енергийният министър Теменужка Петкова по време на церемония по въвеждане в експлоатация на газовата връзка.

С Божията помощ напред, с Европейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме могли да постигнем доста. Най-важните неща са направени и необратими, те започват да работят от днес”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

Газопреносните оператори „Булгартрансгаз“ ЕАД и “Трансгаз” С.А. - Румъния завършиха изграждането на междусистемната газова връзка България-Румъния. Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България - Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари