Трима президенти стартираха газовата връзка между България и Сърбия

1
Интерконекторът започва работа днес
Интерконекторът започва работа днес Снимка: БТА

Интерконекторът започва работа днес

Президентите на България, Сърбия и Азербайджан - Румен Радев, Александър Вучич и Илхам Алиев, дадоха начало на експлоатацията на газова връзка между България и Сърбия. Интерконекторът започва работа днес и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво.

След церемонията Румен Радев каза, че с активната си политика България променя енергийната карта на Европа:

"Това е израз на нашата воля с общи усилия да допринасяме за много по-сигурни, много по-диверсифицирани доставки, както за България, така и за всички наши партньори и съюзници", изтъкна президентът Румен Радев на церемонията в сръбския град Ниш, цитиран от БНР.

Президентът Румен Радев очаква газовата връзка да допринесе за увеличаване на инвестиционния интерес към районите по българо-сръбската граница.

Интерконекторът е с капацитет 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут.

Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор.

По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев определи днешното събитие в Ниш по въвеждане в експлоатация на газовата връзка като церемония на приятелство и партньорство, което ще допринесе за енергийната сигурност не само на София и Белград, но и на цяла Европа.

Сърбия е деветата държава, за която Баку изнася природен газ. Алиев заяви, че до 2027 година страната му ще удвои износа си на природен газ за Европа.

Тази година Азербайджан е изнесъл близо 1 млрд. кубически метра синьо гориво за България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари