Бойко Рашков: Прокуратурата бърза с проверката на подслушването, за да съдейства на ГЕРБ

0
Рашков с още разкрития за манипулациите на ГЕРБ в момента
Рашков с още разкрития за манипулациите на ГЕРБ в момента Снимка: БГНЕС / Архив

"Вътрешната проверка, която МВР прави за незаконно подслушване на опозиционни политици, няма да приключи и през тази седмица, тъй като обемът от информация, който трябва да се обработи, е прекалено голям"

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в интервю на живо за Свободна Европа.

По думите му "това, което прокуратурата в момента говори е услуга на Борисов". Според Рашков държавното обвинение е обявило бързо, че няма незаконно подслушването, защото "бързат да съдействат на ГЕРБ". Рашков изказа съмнения и относно вътрешната проверка по темата, която направи ДАНС, преди смяната на председателя на агенцията. Според вътрешния министър прецизно ще провери дали е имало незаконно подслушване само Министерството на вътрешните работи, защото държавното обвинение работи про форма.

Рашков каза, че няма отговор на въпроса защо прокуратурата не говори за проверка за незаконно подслушване и в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Именно това е структурата, която технически извършва подслушването и проследяването. Според вътрешния министър следи от нерегламентирано подслушване могат да се намерят и там. "Питайте прокуратурата по тази тема, аз не мога да проверя ДАТО", каза още той.

Пълният текст на интервюто: 

- Г-н Рашков, по информация на БНТ агенти на ДАНС са влезли в три ключови структури. Едната е главна дирекция “Организирана престъпност”, другата е агенция “Национална полиция”, а третата е Специализираната прокуратура. Знаете ли какво се случва? Можете ли да дадете още подробности по темата?

Какво значи още подробности по темата? Вие ме питате за ДАНС. Дали ДАНС има някаква операция, някакви действия дали предприемат. Все пак трябваше да се обърнете и към председателя на ДАНС. Но на мен не ми е известно да има някакви действия от ДАНС в “Национална полиция”. Връщам се преди един час от “Национална полиция”, където представих новия директор на “Национална полиция”. Там всичко беше спокойно и не видях никакви действия на ДАНС да се извършват. Второ, след като се върнах от “Национална полиция” приех директора на главна дирекция “Борба с организираната престъпност”. Той не сподели с мен, че служители на ДАНС са в тази дирекция и такова нещо няма. Но разбрах, че служители на ДАНС се намират в Специализираната прокуратура, където по линия на прекия контрол, който ДАНС осъществява, идват за проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Това е една рутинна дейност на агенцията, която тя провежда там, където е планирано, че трябва да се направи такава проверка. Включително, когато бях председател на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства те са идвали многократно да проверяват по тази линия. В това аз не виждам абсолютно никаква бомба, както прочетох на едно място.

- Аз въобще не бих си позволила дори да Ви питам за места, които съобщават информация с “бомба”. Все пак цитирам информация от сайта на обществената телевизия. БНТ казват, че агентите на ДАНС са изземвали от въпросните три институции документи, касаещи досъдебни производства и разследвания.

Това са измислици. Това не е възможно да стане.

- Защо?

Нямам представа. Някой цели да внесе вероятно някакъв смут в предизборния период, който вече е започнал

- Кой може да цели да внесе смут, господин Рашков?

В никакъв случай това не е настоящето служебно правителство. А кой друг? Възможностите са различни. Една от тези възможности е ГЕРБ.

- Тоест смятате, че ГЕРБ пускат информация неофициално до БНТ. БНТ изтича тази информация и се създава подобно напрежение, че ДАНС изземва класифицирана информация, свързана с настоящи разследвания.

Да, така мисля. Вие за първи път ли виждате дезинформация в публичното пространство? Мисля, че не е за първи път. Това е нещо обичайно и предполагам, почти съм убеден, че ГЕРБ ще продължи и ще засили тази кампания с лъжливи новини, за да може, повтарям, да създава една несигурност в обществото. Защото все пак изборите наближават.

- А кой от ГЕРБ? Може ли по-конкретно да говорим. Кой от ГЕРБ смятате, че координира тези акции, ако има такива изобщо?

Аз конкретна информация нямам. Но служебното правителство няма никакъв интерес от такива смущения в живота в момента в нашата страна.

- Все пак служебното правителство, даже мисля някой, че беше писал, че доста остро е влязло, с бутонките, в управлението, със смяната на шефове на служби, с мигновената смяна на директорите на местните полиции. Така че е възможно да има и такава гледна точка.

Не. Първо това, което се ширеше в началото, след като беше назначено и встъпи в длъжност служебното правителство, че е ставало дума за реваншизъм, че е ставало дума за чистка. Фактите опровергаха тези твърдения. Например в Министерство на вътрешните работи се броят на пръсти онези длъжностни лица, които са освободени. В този смисъл чистка няма. Аз съм създал една щатна структура за помощ, която предназначените служители се очаква да оказват на ръководството на министерството. Така че ние не уволняваме, за разлика от Цветан Цветанов, който беше събрал преди известно време всички регионални директори и ръководители на регионални служби.

- Имате предвид докато беше министър на вътрешните работи?

Точно така. И им беше казал да му оставят молбите си за освобождаване от длъжност. Хората естествено, че са ги оставили, след което бяха уволнени от работа. Разбирате ли? Уволнени от работа по тяхно желание.

- Тоест, формално напуснали?

Просто така, едва ли не по тяхно желание като един от заместник-министрите от тази група е принуден да подаде молба, подава молба.

- Кой е това?

Ганчев се казва, колегата Ганчев.

- Тоест, той е бил накаран от Цветанов да си подаде оставката.

Точно така. Той е от тази група. Когато идва Цветанов, когато става министър на вътрешните работи и изчиства абсолютно всички отговорни длъжностни лица от системата на Министерството на вътрешните работи. При нас подобно нещо няма.

- Това, което казвате не е съвсем така, защото може би от Министерството на вътрешните работи не, но пък ето шефът на ДАНС беше уволнен с идването на служебното правителство.

Някои от тези ръководители в ДАНС са за съд. Още от времето, когато аз бях шеф на Бюрото за специалните разузнавателни средства. Тогава те бяха много приближени на бившия министър-председател Борисов и той не даваше косъм да падне от главите им, въпреки че аз го информирах за нарушенията, които те извършват в службите, които ръководят.

- Може ли да внесете малко яснота? За какво точно става дума? Кои са тези управленски кадри? Какви нарушения са правели?

Това са ръководни длъжностни лица от ДАНС, които получаваха възможност за използване и прилагане на специални разузнавателни средства в абсолютно нарушение на закона. В абсолютно нарушение на закона.

- Онази разработка “Червеи” ли имате предвид?

Това е само един щрих, само един случай. Случаите са десетки, да не кажа стотици, за което, забележете, аз съм информирал тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Но той, не знам дали по свое убеждение, или по разпореждане на Борисов реши, да се постави началото само на едно досъдебно разследване, само срещу един съдия. Това е Владимира Янева и това е публично известно.

- Тя беше осъдена.

Да, въпреки че н някои от нейните колеги имаха многократно повече подобни случаи, в които бяха давали разрешение за използване на специални разузнавателни средства в абсолютно нарушение на закона. Те обаче останаха ненаказани.

- Вие смятате, че тези съдии са били покровителствани от изпълнителната власт ли?

Не знам. Не мога да кажа подобно нещо.

- А те разследвани ли са от прокуратурата?

Не, разбира се. Там е проблемът. Цацаров още тогава въведе един двоен стандарт в прокуратурата и даже бих казал един двоен стандарт в правоприлагането. И затова например ми е известно и някои колеги международни юристи са казали също, че той ръководеше един съдебен район, от който бяха постановявани най-много присъди, по които България беше осъждана в съда в Страсбург.

- Да припомним за зрителите, че господин Цацаров в битността му на съдия беше похвален от господин Цветан Цветанов, тогава вътрешен министър, за наказателния му уклон. Не знам дали помните това.

Помня го, разбира се. Интересна е оценката на един физкултурник по отношение на един съдия, председател на окръжен съд.

- Да се концентрираме върху по-актуалните неща. Като заговорихме за службите, господин Борисов даде една пресконференция тези дни, в която пресконференция каза, че е разписал молбите за отпуски на шефовете на службите, защото те са разбрали, че вие ще бъдете служебен вътрешен министър.

Видео материал:
Бойко Борисов: От чаршията, както Наско Атанасов казва, или от метрото
 - някой ни каза, че вътрешен министър ще е Бойко Рашков. Ние знаехме, че му е отнет достъпът до класифицирана информация. Ние не вярвахме, че те ще стигнат чак дотам да оголят и да изнесат цялата информация от всички служби. Аз не вярвах, но те го направиха. Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат. Те решиха да ги уволнят.
Въпрос: Откъде имахте информацията, че г-н Бойко Рашков е с отнет допуск? Бойко Борисов: Оттам, откъдето Атанас Атанасов, Бабикян, Хаджигенов имат, че сме подслушвали. От същия източник.

- Господин Рашков, оголихте ли службите и какво има предвид господин Борисов под това, че сте оголили службите и че сте изнесли цялата информация оттам?

Аз не знам дали си заслужава да давам отговор на такива глупости. Този човек всеки ден, когато се появи на телевизионния екран, говори все по-големи и по-големи глупости. Разгласява лъжи в публичното пространство. Не му прави чест. Той все пак е бил министър-председател на България. За никакво оголване на служби не става въпрос. Освободени са двама души от ДАНС – председателят и един от заместник-председателите на ДАНС.

- Който заместник-председател твърди, че той е човекът, който Ви е отнел допуска.

Не ме интересува кой е точно, но да не се прави на такъв герой, въобще това не ме вълнува. Той какво е направил – той е създал един компромат, който скоро ще стане известен. Но това няма никакво значение.

- Чакайте малко, какъв компромат?

Чакайте малко, тук говорим за нещо по-важно. Какво е говорил този човек, който е бил до преди два месеца министър-председател на България. Той твърди, че са били оголени службите. Службите въобще не са оголени. Те работят в момента нормално. Освободени са от страха, който този същият човек, този същият министър-председател, чрез своите министри там и лично, разбира се, е налагал този страх. От който хората още не могат да се освободят. Аз съм жив очевидец на това. Аз виждам страха в техните очи все още. Рядко между тези хора има такива, които започнаха вече да работят спокойно, защото виждат, че те не работят за мене, те не работят за министър-председателя Янев, те не работят за президента Радев. Те работят в интерес на държавата и на българските граждани. Ние не изискваме от тях информация както са изисквали информация от оперативните дела – нещо, на което аз ще направя, ще сложа край още утре.

- Кой е изискал, чакайте малко сега, много неща казахте.

Нека си довърша мисълта. И второ, това са някакви произволни твърдения, които може някой човек след няколко напитки да говори някъде пред хора, които са на неговото ниво, без да разбират за какво иде реч.

- Кой е изисквал...

За какви материали, какви материали са изнасяни и къде са изнасяни тези материали? Хвърля някакви измислици така в публичното пространство. Вероятно той си мисли, че все още някой му вярва. Това нещо не е вярно. Както не е вярно, нека да Ви върна още малко назад два-три дни, когато пак в един такъв формат заяви също произволно, също една такава измислица, че бившата началничка на моя кабинет, Фичерова, видете ли, е имала възможности, вземала е секретни материали, касаещи Васил Божков и му го е носила. Значи, от това по-такава невероятна измислица не съм чувал. Но нека да Ви кажа защо.

- Сега, понеже повдигате – ще ми кажете, но нека все пак да Ви попитам нещо. Понеже сам повдигате въпроса за госпожа Фичерова. Как тази жена попадна във Вашия екип? Човек, основател на партията на Васил Божков? Как попадна при Вас тази дама? Поръча ли Ви я някой?

Прекъсвате ми сега мисълта, нещо исках да кажа важно, понеже слушахме преди малко Борисов. Но добре. Това съм го казвал много пъти. Тя е дала също едно интервю за една медия, преди малко.

- За Капитал.

Нещата са толкова прости и елементарни и аз не мога да схвана защо се настоява на този въпрос. Така както в момента се набират кадри за местата, които се освобождават в МВР, различни служби и на различни нива, по същия начин са набирани кадри и за ръководствата. Ето сега ще ме питате как е избран този човек, който замества директора на националната полиция – еми като се оглеждат за кадрите и се спираме на една кандидатура и я взимаме. Аз имам достатъчно приятели в МВР службите, за да мога да попитам няколко души, които да ме насочат към нея, в конкретния случай, да събера малко информация и да знам, че нейният баща е бивш служител в МВР, включително в Гранична полиция и на няколко други места. Да разбера, че тя е доктор като научна степен.

- А известна ли Ви беше..

Не, това не ми е било известно.

- Не знаете какво ще Ви питам.

Знам какво ще ме питате. Както всички.

- За „Българско лято“. Беше ли Ви известно това обстоятелство?

Това ме питат всички. Не, не и не.

- Добре. Сега, вие казахте, че е изисквана информация от оперативни дела – нещо, което Вие ще спрете утре. Кажете какво ще спрете утре.

Нека да довърша първо с това, защото ми пуснахте преди малко..

- Борисов. Добре, довършете.

Боже Господи, да. Каза той една глупост тука преди няколко дни. Поредна, разбира се. Че Фичерова изнасяла материали секретни, които давала на Васил Божков. Тя, първо, като началник на кабинет няма достъп до такива оперативни материали. И второ, нека този човек най-накрая научи нещо какво става в МВР и как се работи. Тя няма достъп до класифицирана информация. До този момент тя нямаше достъп до класифицирана информация и и да искала да изнася нещо, това е било невъзможно да стане. И е работила само с явни материали, които ми е докладвала. И искам още веднъж да го повторя – дано този човек да разбере, че изобщо не е в час и да не взема отношение по въпроси, за които няма актуална информация.

- Докъде стигна, господин Рашков, проверката за незаконните подслушвания? И дали акцията на ДАНС в момента, с която започнахме, е свързана по някакъв начин с това?

Акцията на ДАНС е акция на ДАНС. Тя няма нищо общо с проверката, тъй като действията на ДАНС, започнати днес или вчера, не мога да кажа, това е тяхна работа, не е работа на МВР, а проверката е започната в МВР преди десетина дни, Вие знаете това. Така че между едното и другото няма нищо общо. Освен това едното е проверка за прилагането и използването на специални разузнавателни средства, а другото е проверка – доколкото разбрах, на материали, съдържащи класифицирана информация. А специалните разузнавателни средства не са единствените материали, съдържащи такава. Има и други. Така че ДАНС проверява, предполагам, не само наличието на тези материали, които трябва да се пазят, а и как се съхраняват, къде се съхраняват и т.н. и т.н.

- Така, докъде стигна проверката в МВР?

Проверката в министерството продължава, защото ние искаме да направим една прецизна проверка, а не както ДАНС обявиха преди назначаването на новия председател, че са си извършили проверка, като го разбираме – самопроверили са се и нямат никакви нарушения. И пак да се върна, тъй като знам каква е практиката в тази агенция от личен опит, много добре знам и какво са вършели и как са извършили проверката.

Що се касае до другите институции, например прокуратурата запитала – представете си сега, запитала някакви служби имате ли вие някакви специални разузнавателни средства, използвани във връзка с това, което се шуми в публичното пространство, и те дали са им отговорили или не са им отговорили, но прокуратурата изведнъж реши, че е извършила проверките и може да го обяви публично. Тези проверки не се правят просто така. Защото процедурите със специални разузнавателни средства са доста сложни. Те са етапни процедури. И ако не се провери пътят, по който протича всяка една процедура, никой не може да направи една прецизна проверка и всичко това, което в момента говори прокуратурата, е в услуга на бившата политическа власт – Борисов. Те така да се каже бързат, бързат, за да може донякъде да съдействат на ГЕРБ.

- Те още в петък обявиха.

Виждате ли, ние продължаваме проверката и няма изгледи да я приключим и тази седмица. Защото материалите, които трябва да се проверят, са огромен обем.

- Тоест Вие, ако може да синтезираме това, което Вие казахте, Вие смятате, че прокуратурата извършва про форма една проверка, за да каже, че нарушение няма, докато същинската проверка ще се извършва в МВР.

Точно така.

- Това е синтезът на казаното?

Точно така. Така че ние нямаме поглед върху специалните разузнавателни средства в ДАНС. Там ние не можем да направим проверка.

- А защо никой не говори за ДАТО? При положение, че ДАТО също имат възможност да подслушва?

Те са прилагаща структура. Те са точно тази държавна структура, която осъществява подслушването, проследяването, наблюдението и т.н. Така че те изпълняват задачи, те изпълняват решение, което е взел съответният съд.

- А там не могат ли да бъдат открити следи?

Могат.

- Защо тогава ДАТО не се проверява от прокуратурата? Защото Сийка Милева в петък, говорителката на главния прокурор, въобще не спомена ДАТО в проверката.

Това не мога да Ви кажа, питайте прокуратурата. Аз като ръководител на МВР също не мога да извърша проверки в ДАТО.

- Успя ли до момента проверката, която правите в МВР, да потвърди документите, които Николай Хаджигенов и Арман Бабикян извадиха пред БНТ? От документите става ясно, че подслушваните са 82-ма души?

Не, още не сме довършили проверката. Когато приключим тогава ще направим някакво изявление. Засега е рано.

- Според Хаджигенов, когато не се вижда заявител на СРС-то, това означава, че заявител е главният прокурор. Вие и като част от Бюрото за контрол на СРС и в битността си на вътрешен министър имате ли подобни наблюдения?

Не мога да потвърдя подобно нещо, защото във всяка една процедура трябва да има заявител, трябва да има орган държавен, който да има право да поиска разрешение, орган, който е разрешил или отказал да разреши, и разбира се, орган, който е прилагал и предоставил резултатите от СРС на заявителя. Ако няма заявител значи процедурата е абсолютно незаконна. Изначално.

- Т.е. ако няма подписан заявител и се докаже, че цитираните от Хаджигенов са подслушвани, това е незаконна държавна репресия?

Точно така. Абсолютно незаконно прилагане на СРС.

- Вие смятате ли, че е по силите на служебното правителство, да докаже подобна информация?

Полагаме необходимите усилия в това отношение. Определил съм една многобройна група проверяващи, главно от Инспектората и Националната полиция, затова и се надявам да успеем да проверим ако не 100%, то поне по-голямата част от материалите, в които има следи от използване и прилагане на СРС.

- След като прокуратурата влезе в кабинета на един от проверяващите Ангел Папалезов, знаете ли за други, които сте включил в екипа за проверка за незаконно подслушване, и са проверявани от прокуратурата?

Не мога да ви кажа. Това може да каже само прокуратурата или, ако има подобно разследване – служителят, който е обект на разследването. Друг от този екип не ми е казвал подобно нещо. Но с полицая Папалезов нещата са просто възмутителни от гледна точка на подхода и маниера. От гледна точка на това непрекъснато самоизтъкване на главния прокурор Иван Гешев, с тези шумни акции, които накърняват репутацията и авторитета на лицето, по отношение, на които се предприемат тези действия. Обърнете внимание – за тези лица няма присъда. А европейският стандарт е ясен [да не се накърнява авторитета на обвиняеми и разследвани], това не е, че на мен Папалезов ми е симпатичен или че Гешев ми е неприятен – не, не е заради това. Има такива европейски документи, според които, ако прокуратурата предприема такива шумни действия тя засяга презумпцията за невиновност. Защото срещу този човек още нямаше обвинение, но той вече морално е обвинен от тази наша прекрасна прокуратура и този човек вече е опетнен.

Освен това обади се, забележете – нали намериха монети в кабинета на Папалезов, ми обади се някакъв човек през медиите, обясни, че са негова изработка.

- Споменахте главния прокурор – преди няколко дни казахте, че не му вярвате. В същото време Антон Кутев – говорителят на правителството заговори за "война между институциите". Воювате ли с прокуратурата?

Не. Но това, което прави Гешев, дори и в този случай с Папалезов – говоря за начина и за маниера, включвайки медии, стигайки до унижаване честта и достойнството на този полицай, за който аз не знам за тези 20 години, които е работил в МВР, той да има някакво наказание.

С всичко това Гешев извърши още едно нарушение. Той показа, че работи против правителството. Да не кажа, че всеки един служител на МВР, включително в ГДБОП, който е по-близък до Гешев, успяват да образуват на конвейер досъдебни дела, по които призовават служители на МВР, които да говорят срещу ръководството на МВР. И моята информация е, че тези служители, които са призовани за разпит в НСлС, биват защитавани, те да участват в процеса.

- Като свидетели ли?

Да, със защитена самоличност. Представяте ли си?

За колко такива хора знаете и можете ли да кажете?

Знам за двама. Имам ориентация кои са, но не знам с точност. Това е все едно, че някой от ръководството на МВР предизвиква опасност за техния живот, здраве и имущество. Включително и за техните възходящи и низходящи – братя, сестри, съпрузи и т.н. Това е уникален случай в нашата наказателно-процесуална практика.

- Сега към друга тема. Вие на няколко пъти казахте за свидетел, който в първия мандат на ГЕРБ е бил принуден от Бойко Борисов да си промени показанията, които е дал срещу министър в кабинета. Цитирахте, че Борисов е казал "Имаш жена и деца, които няма да разберат дали ядат твоето месо" и оповестихте, че става дума за дело за подкуп за 200 000 лева. Колегите от Медиапул съпоставиха информацията за обвинението срещу бившия министър Мирослав Найденов, като там става дума точно за подкуп 200 000 лева. За това дело ли говорите?

Разследвайте.

- Вас ви питам.

Не, аз не съм разследващ, вие трябва да разследвате. Щом като българската прокуратура не е довършила това разследване остава българските журналисти да разследват. Аз само дадох повод. Оттук нататък някой трябва да изясни този въпрос и да каже каква е съдбата на това досъдебно производство. Защо не е влязло в съда, например. Защо не е дадена възможност на съда да реши върху кои показания на свидетеля да се концентрира, кои да кредитира – да се концентрира върху тези показания, дадени пред съдия Ушев или на тези, които този същият човек, за който става дума, е дал пред друг съдия, където много колебливо се е отказал от своите вече дадени показания.

- Този човек, който колебливо се е отказал от показанията си, дали е тогавашният шеф на ДФ "Земеделие" Светослав Симеонов?

Изследвайте го този въпрос.

- Питам ви, защото в онзи разговор, воден в Банкя, станал известен с репликата "Ти си го избра", всъщност е разговор за точно това дело срещу Найденов. Борисов там пита тогавашния градски прокурор Николай Кокинов "Как го виждаш делото", а той му отговаря: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел – как се казваше Светльо, бил отбой". Тук се намесва и Мирослав Найденов и уточнява, че става дума за Светослав Симеонов. Това ли е заплашеният от Борисов?

Защо аз трябва да давам отговор на този въпрос?

- Защото вие пръв повдигнахте тази тема.

Аз съм подал темата и оттук нататък тя трябва да бъде изяснена от други, не от мен. Съжалявам.

- Няма да отговорите дали Светослав Симеонов е свидетелят?

Няма, разбира се. Аз не съм разследващ орган. Ако бях разследващ орган нямаше да се развият така нещата. Защото аз никога не съм позволявал на някого да ми въздейства на вътрешното убеждение и да оправдавам лица, за които доказателства, че са извършили тежко умишлено престъпление. Което тежко умишлено престъпление е свързано с изключително тежък случай на корупционно поведение и действия. Но това е характерно за тази група, която беше доскоро на власт в България.

- Като казахте корупция нека минем на санкциите от САЩ. Как си обяснявате факта, че друга държава успя да уличи в корупция Васил Божков, Делян Пеевски и Илия Желязков, известен като лейтенанта на Пеевски? А на този фон България не успява.

Ето колко много се знае за корупционната схема в нашата страна. Това трябва нашите служби да го знаят още по-добре, защото са призовани и по закон и за това получават заплати. А те не са си мръднали пръста. Ама знаете ли защо? Не защото не знаят за цялата тази схема и не знаят за това как се краде бизнес. Хората знаят не само това. Те знаят какъв е отработеният в годините механизъм. И от Борисов, и от Пеевски, и от други. Само нашите служби са останали безмълвни и бездейни. Защото тези лица, обявени от САЩ за корумпирани, до такава степен са навлезли в службите на нашата страна, до такава степен са ги потиснали, че тези служби са започнали да работят не в интерес на държавата, а в техен личен, групов и политически интерес. И това е повече от ясно.

- Понеже казвате групов интерес. Тази сутрин публикувахме разследване на Генка Шикерова за онзи полет с фурмите до Дубай, който беше съпроводен от тогавашния икономически министър Емил Караниколов. В полета бяха пренасяни продукти на фирми, свързани с Пеевски. В текста се цитира Васил Божков, който казва публично, че предполага, че може да са изнасяни и други неща, не само храни. Впрочем, Божков говори и за "банка на Пеевски". Знаете ли какво се има предвид? За ББР ли става дума? Какво може да е изнасяно?

На този етап не мога да ви кажа. Ще потърся информция. И ако има такава в някоя бъдеща среща ще ви информирам.

- Още един стар случай. Осемте джуджета. Когато избухна скандалът, тогавашният вътрешен министър Младен Маринов нито веднъж не отговори защо пред ресторанта "Осемте джуджета" винаги е имало патрулка. Поинтересувахте ли се кой е пазело МВР?

Очевидно, че са пазени тези, които са били там. Тази патрулка е стояла заради тях. Не е била там, заради задачи поставени от МВР, които задачи да засягат безопасността в столицата или нещо подобно.

Колкото до този човек – Петър Петров, наричан Еврото, е бил прокурор най-напред по времето на Филчев. После когато аз бях в парламента, народен представител, а директор на НСлС стана Ангел Александров, той взе този Петър Петров в следствието. Този човек беше назначен за заместник-директор на столичната следствена служба. И когато дойде Цацаров за главен прокурор той направи същия този човек началник, ръководител на столичната следствена служба. После този човек беше ръководител на разни операции, при които бяха задържани под стража съдията Сантиров, Тенчо Попов и бившият министър на отбраната Николай Цонев.

- Това е делото познато с репликата към Цонев: "Ти си престъпник, абсолютен престъпник".

Точно така, и Роман Василев успя да представи прокуратурата в него в една "страхотна" светлина. Делото се сгромоляса, заради фалшификатите, които се опитаха да направят. Но по него има най-малко 300-400 хиляди лева обезщетение, които съдът е присъдил на тези трима души, обвинени по времето на Цацаров. И забележете – Цацаров е бил съдия в Пловдив, но е дал разрешение за използване на СРС-та по подозрение за престъпления, извън неговия съдебен район.

- Да кажем за зрителите: СРС-та се разрешават от шеф на окръжен съд или негов заместник за територията, която обхваща.

Разбира се. Да ви върна обаче на санкциите към Пеевски и Божков. Как МВР ще търси свързаните с тях лица, след решението на кабинета в тази посока?

Не само МВР ще търси, защото това не е работа само на МВР. Тъй като тук става дума за фирми, 64 фирми. Ще се търсят връзки с асоциирани лица и в това ще положим усилия МВР, така и Министерството на финансите, така и ДАНС. Този въпрос трябва в най-кратък срок да бъде решен, за да се придвижат санкциите по закона "Магнитски".

- Като стана дума за фирми, а и американският посланик каза през уикенда, че фирми се оплакват от корупцията у нас, проверявали ли сте дали у нас са подслушвани чужди фирми, за разрешаване на бизнес спорове, нека така го наречем?

Няма пречка да се ползват СРС-та и спрямо помещения, ползвани от юридически лица. Това е въпрос, по който се е произнасял и ЕСПЧ. Въпросът е с какви цели се извършва този контрол: дали, за да се намери информация, свързана с тежки умишлени престъпления или не. Така че мястото, където се използват способи не са ограничени от закона. Така че на въпроса: да, би могло. Въпросът е дали специалните разузнавателни средства са използвани, както вие казахте, за решаване на бизнес спорове, а не за защита от престъпления.

- С оглед на задълженията на служебния кабинет, който основно трябва да преведе страната до предсрочни избори – има ли в МВР сигнали за купуване на гласове, какво се прави в тази посока?

Трудно е да се каже кое е основно и кое не е чак толкова основно, защото ние не можем да оставим сигурността на страната без нужното внимание.

Събираме информация за лица, които се подготвят активно в посока купуване на гласове.

- С кого са свързани?

Естествено, че с политически партии.

- През изминалите седмици реагирахте по странен начин. Не беше пропуснато онова ваше подмятане спрямо колегите от бТВ, че ако сте на мястото на собственика бихте ги освободил. Впоследствие използвахте доста тревожното "бивши хора", свързано с комунистическата история на България. Не превишавате ли добрия тон?

И вие ли не разбирате? Направо ме изненадвате. Съзнателно запазих мълчание по тези критики. И няма да се занимавам с тях. В БНР не ползвах думите "да уволня" – тези думи не съм ползвал и не съм искал никой да бъде уволнен. Едно е да искаш някой да бъде уволнен. Друго е да кажеш, че тези хора не са подходящи за това предаване. Има голяма разлика. И въпреки че видях как се изопачават думите ми аз се извиних. А получих ли подобно отношение от бТВ?

- А защо бТВ да ви се извинява?

Не трябва ли да бъде взаимно уважението? Но да идем към думите "бивши хора". Я вижте контекста, в който се изказвам – дали визирам хора през 46-та години? То е толкова ясно.

Извинете, това че някой се опитва да изопачи моите думи, аз не мога да го спра. Аз казвам, че става дума за бившето правителство, бившите членове на отминалото правителство, това имам предвид и това се вижда в контекста. Не мога да спра никого да изопачава думите ми.

Както не мога да спра Райчев [Андрей], който казва, че аз като съм министър трябва да си мълча. Т.е. министърът на вътрешните работи като научи за ужасяващо събитие в държавата, което ясно показва какво означава когато една политическа власт се намеси в съдебната, какво изкривяване се получава на крайния резултат. И когато такъв като мен забележи крайния резултат, според Райчев, министърът трябва да си мълчи. А Райчев дали очаква този, който е извършвал този натиск да говори лично? И така да си мълчим всички: и извършвалият безобразия, да не каза престъпления, и министърът също да си мълчи. Това дали са съвременни хора? Това хора в демократично общество ли са?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари