Международно разследване разкри имоти в Дубай на над 240 българи, сред тях и майката на Пеевски

6
Ирена Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара
Ирена Кръстева е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара Снимка: БГНЕС / Архив

Над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават имоти за над 160 милиона долара в бляскавото емирство, разкрива международното разследване #UncoveredDubai

Зрелищни небостъргачи, луксозен начин на живот и слънчеви плажове – с това привлича Дубай, близкоизточният финансов център, известен като площадка за глобалните богаташи. Над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават имоти за над 160 милиона долара в бляскавото емирство, разкрива международното разследване #UncoveredDubai. Сред тях са майката на депутата Делян Пеевски, строителният бос Велико Желев и сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и много други публично известни личности.

Данните са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS), организация с нестопанска цел, базирана във Вашингтон, която изследва международната престъпност и конфликти. Те са споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на недвижимите имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които френският Льо Монд, германският Зюддойче Цайтунг и OCCRP, част от който е българската медия BIRD.

Освен гламурната си слава, Дубай има и по-тъмна репутация като данъчен рай, топ дестинация за незаконни пари в брой и предпочитан център за пране на пари, често чрез недвижими имоти. Нов теч на данни за имотите в Дубай разкрива колко много чужденци са наляли парите си в апартаменти и вили там.

Данните за над 800 000 записа от имотния регистър на Дубай датират от 2020 г. и са получени от Центъра за напреднали изследвания в областта на отбраната (C4ADS), организация с нестопанска цел, базирана във Вашингтон, която изследва международната престъпност и конфликти. Те бяха споделени с норвежкия финансов център E24, който координира разследването на недвижимите имоти заедно с 20 разследващи медии, сред които Le Monde, Süddeutsche Zeitung, датската телевизия TV2 и OCCRP. Като част от мрежата на OCCRP BIRD е българският партньор в проекта.

Този теч е първият подробен публичен преглед на лицата, които са закупили имоти в Дубай. В началната фаза на проекта репортерите се фокусираха върху европейските имена в списъка.

Много от тях са местни лица или законни инвеститори. Но репортерите идентифицираха множество собственици на недвижими имоти в Дубай, които са обвинени или осъдени за престъпления или са под международни санкции. Други са държавни служители или техни роднини, чиято собственост върху скъпи имоти е трудно съпоставима с известните им доходи.

В списъка са повече от 100 членове на руския политически елит, държавни служители или бизнесмени, близки до Кремъл, както и десетки европейци, замесени в пране на пари и корупция. Няколко европейски служители и депутати, които са обвинени в злоупотреба с публични средства, също са сред изброените собственици – и някои не са декларирали официално своите имоти в Дубай.

Информацията, че депутатът Делян Пеевски пребивава често в Дубай не е нова и беше огласена официално от бившия премиер Бойко Борисов още през 2016 г. В телевизията БТВ той заяви: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната”. На практика обаче Пеевски не само не си отиде, но остана депутат в НС, където никога не се появяваше, но пък ползваше охрана от НСО.

На базата на информация за полетите на Пеевски разследващият сайт Биволъ установи, че депутатът прекарва повечето си работно време в Дубай. Това не пречеше депутатът да си получава заплатата от парламента, където ГЕРБ редовно извиняваха отсъствията му.

Твърди се, че Пеевски притежава голямо луксозно имение в квартала Emirate Hills, но в теча на данни не се открива нищо на негово име. Имот обаче притежава майка му Ирена Кръстева, която е собственик на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 г. на 570 000 долара. Съдейки по паспортните данни, Кръстева е придобила вилата след 2016 г.

Кръстева притежаваше шест от най-големите български вестника и телевизията ТВ7, придобити с кредити от КТБ. През 2015 г. тя прехвърли собствеността върху вестниците на сина си Делян Пеевски, който ги разпродаде през 2021 г.

Преди няколко месеца разследването Досиетата Пандора разкри, че Пеевски е собственик на няколко офшорки, които е регистрирал в качеството си на лице, постоянно пребиваващо в Дубай. Тогава той беше привикан в ДАНС, където обясни, че офшорките били собственост на друга фирма, която той бил декларирал. Майката на Пеевски Ирена Кръстева пък се оказа титуляр на швейцарски сметки чрез тайни офшорки.

Впоследствие ДАНС и НАП изпраха Пеевски, но финансовото министерство нареди нова данъчна проверка, резултатът от която не е известен. Няма движение и по българския закон „Магнитски“, обещан от новата коалиция на власт. С него трябваше да се имплементират санкциите, които САЩ въведоха срещу Пеевски през юни 2021 г., обвинявайки го в „значителна корупция“.

Делян Пеевски не е декларирал до момента притежание или ползване на имот в Дубай. Опитите ни да го открием за коментар през пресцентъра на ДПС и на официалната електронна поща на депутата не се увенчаха с успех.

Строителният бос Велико Желев е закупил цели десет апартамента в Дубай, като девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м. е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira за близо 800 000 $. Общата стойност на недвижимите имоти на Желев е над 4 милиона долара.

Желев е бивш зам.-шеф на АПИ, който впоследствие се развива като строителен бизнесмен. Фирмата му „Хидрострой“ беше сред серийните печеливши на обекти на инфраструктурно строителство по времето на ГЕРБ. Общо „Хидрострой“ АД участва самостоятелно или в консорциуми в договори за близо 1,2 млрд. лв. обществени поръчки.

През 2016 г. Хидрострой придоби фирмата „Водстрой 98„, за която се твърдеше, че е контролирана от Делян Пеевски. „Водстрой 98“ беше с официален собственик Иван Мирински.

Министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини собственика на „Хидрострой“ /без да го посочи директно/, че източва пари от пътни строежи.

На 25 октомври 2021 г. Рашков участва в толкшоуто „Лице в лице” по телевизия bTV и каза, че неназован бизнесмен е изпратил 21 млн. лв. в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна измама за пътно строителство, известна като „Хемус гейт”.

Попитан кой е бизнесменът, за когото говори Рашков, каза: „Мога да кажа, че този човек е „Велик“ и „Жилав“.

Наскоро стана ясно, че България ще загуби европейски пари заради опорочен търг за ремонт на софийската трамвайна линия за Княжево, спечелен от ВДХ АД, както е новото име на „Водстрой 98“.

До редакционното приключване на статията от „Хидрострой“ не отговориха на запитването ни за връзка с Велико Желев, изпратено на официалния имейл за контакт.

Биляна Боби Стоянова, по баща Сарафова, е сестра на зам.-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Тя фигурира като собственик на апартамент 143.22 кв.м. в квартала Al Hebiah 3. Имотът е оценен на над 420 000 долара през 2020 г., но цената му оттогава е нараснала.

Не е известно с какви средства Стоянова е придобила този имот, тъй като тя няма бизнес в България, но няма и бизнес в Дубай, където не е получила право на постоянно пребиваване. От паспортните данни може да се заключи, че имотът е придобит след 2015 г.

В разгара на скандала „Апартаментгейт“ разследващият сайт Биволъ разкри, че младият син на Борислав Сарафов е придобил неизвестно как два скъпи апартамента в София. По случая беше образувана проверка, която „изпра“ Сарафов.

Стоянова не отговори на многобройните ни обаждания на мобилния ѝ телефон. Потърсен по телефона Борислав Сарафов отговори, че не желае да коментира личните дела на неговата сестра.

След публикацията в редакцията се получи следното право на отговор от Стоянова:

„Във връзка с изнесена в медиите информация относно притежаван от мен имот в Дубай и спекулативните твърдения по темата – се възползвам от правото си на отговор.

Имотът е закупен и платен от мъж от арабски произход, с бизнеси на територията на ОАЕ, с когото съм живяла на семейни начала в продължение на повече от 5 години. Жилището той закупи с цел съвместното ни съжителство на територията на ОАЕ. Доказателствата за гореизложеното съм предоставила надлежно на компетентните органи.

Оттук насетне считам, че темата навлиза с ненужна острота в личния ми и интимен живот, който следва да е неприкосновен.“

Посочените тук примери за имоти в Дубай, свързани с известни българи, не са най-впечатляващите откъм размери, лукс и пазарна стойност. BIRD проучва над 240 имена на лица, свързани с България, някои от които притежават твърде скъпа собственост без да има данни да притежават бизнес у нас или по света. Данните за техните имоти и произхода на средствата ще бъдат обект на последващи публикации.

В разследването #DubaiUncovered участват следните медии: VG (Norway), Süddeutsche Zeitung (Germany), TV2 (Denmark), Knack (Belgium), iStories (Russia), SVT (Sweden), Le Monde (France), De Tijd (Belgium), Fundacja Reporterow (Poland), Atlatszo (Hungary), Investigace.cz (Czech Republic), Frontstory.pl (Poland), Direkt 36 (Hungary), MANS (Montenegro), BIRD.bg (Bulgaria), CIN (Bosnia and Herzegovina), Ostro (Slovenia), RISE Project (Romania), Eesti Päevaleht (Estonia), KRIK (Serbia), Investigative Reporting Project (Italy), Context Investigative Reporting Project (Romania), and Ostro (Croatia).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    един глупак
    нЯКОЙ Е ТРЪГНАЛ ПО СЛЕДИТЕ НА ИСТИНАТА, ЗА СПАРЕДЛИВОДН МОЖЕ БИ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари