БОЕЦ: МВР проверява Иван Гешев по сигнала за фирма "Жоси"

1
В сигнала са предоставени документи за фирма "Жоси" и следата, която води към бащата на Гешев
В сигнала са предоставени документи за фирма "Жоси" и следата, която води към бащата на Гешев Снимка: БГНЕС

БОЕЦ сигнализира по темата със собственика на фирма ‘Жоси“

БОЕЦ са получили днес официално потвърждение от МВР, че в отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ е образувана проверка по сигнала ни съдържащ данни за извършени престъпления от главният прокурор Иван Гешев и вече се работи по нея, твърдят от гражданското сдружение.

БОЕЦ сигнализира по темата със собственика на фирма ‘Жоси“, който разказа публично и пред представителите на медиите своята сага със съдебната система и в частност с прокуратурата във връзка с грабежа на неговата фирма и установените от него финансови схеми за сиво счетоводство и източване на ДСС.

На 08.12.2021г. Георги Борисов Георгиев от БОЕЦ и Георги Цолов Георгиев – собственик на „Жосиразказаха и представиха допълнителна информация по случая, която осветлява ролята и участието на Иван Гешев в тази сага. Представени бяха не само данни за умишлено бездействие и прикриване на престъпления по сигнали подадени лично до главният прокурор Гешев, но и данни за негово участие в източването и унищожаването на „Жоси“ по схемата „Осемте джуджета“, като Гешев е в ролята на Петьо Еврото.

Съвместно разследване на сайта bird.bg и БОЕЦ вади на показ документи и доказателства за участието на главният прокурор Иван Стоименов Гешев в престъпна корупционна схема. Той е бил сезиран за икономическо престъпление (схема за сиво счетоводства и източване на ДДС), извършено от един от съдружниците във фирма „ЖОСИ” ООД, като към него се е обърнал другият съдружник – Георги Цолов Георгиев. За да окаже помощ на Георгиев, Иван Гешев постига с него уговорка да му бъде прехвърлен дял от фирмата в размер на 20%, като посочва и свой близък (неговият баща Стоимен Гешев), който да бъде вписан като съдружник, както и насочва Георгиев към конкретен адвокат за извършване на сделката – Велимир Атанасов. Вместо 20% на Стоимен Гешев са прехвърлени 2%, които по оценка към онзи период са на стойност около четвърт милион лева. След това „разминаване” Георги Цолов Георгиев казва, че Гешев и цялата прокуратура се обръщат срещу него и в резултат на това бизнесът му е бил ограбен, а той в продължение на седем години е подложен на репресии от прокуратурата. В резултат на действията на Гешев е прикрита и схемата за източване на ДДС, което нанася вреди на държаният бюджет в огромни размери.

Сигналът е внесен от БОЕЦ на 15 декември. В него са предоставени документи и данни за Жоси и за Гешев и два дни по късно от сдружението вече имат официално потвърждение, че по сигнала ни е образувана проверка и вече се работи по нея.

"Това е важен резултат постигнат с много усилия. За първи път в най-новата ни история МВР образува проверка срещу действащ главен прокурор. Дългите години борба на БОЕЦ, гражданското общество и независимите журналисти срещу корупцията и мафията превзели държавата доведоха до края на режима на Борисов и смяна на управлението. Трябва да отбележим и дейността на министър Рашков и служители на МВР, които върнаха институцията към конституционната и функция за отстояване на законността."

През годините Борисов, Пеевски, Цацаров, Гешев и тяхното обкръжение превърнаха МВР в подчинена на прокуратурата и мафията бухалка за разправа с непримиримите и всички, които не приемаха тяхната престъпна власт. Сега МВР отхвърля тази зависимост и чрез действията си има възможност да покаже, че промяната се случва реално. Образуваната проверка е такъв знак, а резултатите от нея ще са и категорично доказателство.

БОЕЦ и bird.bg постигнахме немислимото – проверка срещу Гешев за корупция и злоупотреба с власт, пишат от гражданското сдружение. Стотиците сигнали подавани от БОЕЦ за такива престъпления и източване на национални и европейски средства до сега оставаха без последствия за извършителите. Винаги реакциите на прокуратурата и институциите са били насочвани срещу нас. След всеки сигнал, разкрития, или протест следваха удари. Нас разследваха, срещу нас повдигана обвинения, нашите сметки запорираха и нас преследваха. Закани, тормоз и репресии. Сега имаме исторически шанс да отстраним мафията от властта и да отпушим съдебната система. Първата стъпка е отстраняването на главният прокурор от поста. Гешев бе назначен от Борисов и Пеевски и неговата задача е да прикрива извършените от тях и бандата им престъпления. Докато е на своят пост всяко усилие за борба с корупцията, за справедливост и съдебна реформа е обречено. Сега светлината пробива мрака и вярата на българите, че можем да живеем в една истински свободна, правова и демократична страна се връща. Битката продължава, обнадеждени са вносителите на сигнала. 

Предстои продължение по случая с Гешев и фирма "Жоси".  Предстои оставката на Гешев. Трябва да продължим. Формулата на успеха – гражданска активност и контрол, граждански натиск и сътрудничество с независимите медии и институции, категорични са от БОЕЦ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари