БНБ вдигна таксите за обмяна на монети срещу хартиени пари

0
По-високи такси за обмяна на монети влизат в сила от 1 август
По-високи такси за обмяна на монети влизат в сила от 1 август Снимка: Dunavmost / Архив

По-високи такси за обмяна на монети влизат в сила от 1 август

Нови, по-високи такси за обмяна на монети срещу хартиени пари въвежда БНБ от 1 август. Това става с решение на Управителния съвет на централната банка.

Така, от първия ден на следващия месец таксата, която ще плаща всеки, който носи разменни монети от 10, 20 и 50 стотинки, както и железните 1 и 2 лева, вече ще се изчислява като 1,7% от стойността на предаденото количество, а не 1,3%, както в момента.

Това означава, че ако носите например 300 лв. на стотинки, операцията по превръщането им в хартиени левове вече ще струва 5,10 лв., а не 3,90 лв., като в момента.

Две отстъпки от по-високата тарифа дава централната банка - вдига тавана за обмяна без комисионна. Първата се дава, ако монетите са разделени по номинал и общата им сума е до 120 лв., а не 100 лв., колкото е сегашната граница.

Ако монетите не са подредени по номинал, тогава не само че няма безплатно обменно количество, а 1 август върху цялата стойност на монетите ще се начислява още по-висока такса – 1,8%, с 0,4% по-висока от сегашната.

Втората отстъпка е увеличаването с 20 лв. на лимита, над който започва да се начислява процентът такса. Обмяната на 1, и 2 стотинки остава безплатна, а към тях вече са добавени и монетите от 5 стотинки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари