БНБ ще казва хора с какви доходи ще теглят кредити

0
Тази мярка ще важи за цялата банкова система у нас
Тази мярка ще важи за цялата банкова система у нас Снимка: Олег Попов / Investor

Българската народна банка (БНБ) ще получи мощен инструмент за ограничаване на кредитирането до около месец.

Централната банка ще може да определя с решение на управителния си съвет съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съобщи "Медиапул".

Това ще е една от мерките при упражняване на т. нар. макропруденциален надзор, тоест тя ще важи за цялата банкова система и ще се прилага в ситуации на прекомерен кредитен растеж, става ясно от промени в Закона за БНБ, приети на второ четене от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"Към момента централната банка не разполага с подобен инструмент", разясни подуправителят на БНБ Димитър Костов. БНБ ще може да въвежда и други важни ограничения, които до момента са в правомощията на отделните търговски банки. Мерките, засягащи кредитната дейност на банките, ще могат да включват изисквания за съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението, съотношението между размера на кредита и годишния доход на кредитополучателя, съотношението между размера на текущите плащания по дълга и месечния доход на кредитополучателя, изисквания по отношение на максималния срок на договора за кредит, както и по отношение на начина на изплащането на кредита, пише в законопроекта.

Ако реши да прибегне до подобни общи ограничения на кредитирането, централната банка сериозно ще се намеси на пазара. Макар да спазват редица изисквания във връзка с кредитирането, в момента банките имат известна гъвкавост по отношение на срока на кредита, доходите или обезпеченията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари