Бизнесменът, който плаща по 12 000 леи месечно на комбайнерите си

8

От години фермерът Димитри Муска е забележителност в селскостопанския бизнес в Румъния.

Той е известен с това, че плаща добре на своите служители и не се свени да признае, че зад успеха му стои уважението към труда на хората, с които работи, пише Agrointel.ro, цитиран от Agri.bg.

Муска е генерален директор на агропромишлен завод в Арад, който включва голяма ферма, зеленчукови оранжерии, отопляеми с геотермална вода, млечни крави, свинеферма, кланица, млекопреработвателно и месопреработвателно предприятие и мрежа от десетки магазини в няколко окръга в западната част на страната.

За Димитри успехът се крие в доброто професионално обучение. Ако вашият служител знае повече от вас, имате проблем, категоричен е той и споделя, че никой не може да го накара да изглежда неподготвен.

"Дори в животновъдството мога да направя много. Не знам всичко в детайли, но знам къде мога да прочета повече и как да реша проблема", отбелязва Муска.

Освен знания земеделският производител трябва да има усет, да може да предвижда, да има проекция за утре, съответно информация по всяко време – какво предстои, какво излиза, каква е ситуацията днес не само в страната, но и в Европа, допълва предприемачът.

Който веднъж прекрачи прага на стопанството на румънеца, забелязва военната атмосфера там. Цари едно единство.

Всичко е свързано с дисциплината. Няма ли дисциплина, няма и резултати. Такава има както по отношение на хората, така и при техниката. Всяко едно отстъпление от принципа води до загуби.

"Нямате право да отстъпвате от нищо. Нещата трябва да се правят математически. Служителите ми знаят, тъй като са обучени от мен. Заедно сме от десетилетия", казва Муска.

В стопанството на румънския предприемач се работи здраво, но всеки знае, че усилията му ще бъдат оценени подобаващо.

"Механикът на комбайна получава 500 леи (200 лв.) в брой на ден, плюс основна заплата, която е 3500 леи (1400 лв.). Не давам пари безплатно! Възнаграждавам хората си справедливо", казва Димитри Муска. Той посочва, че през 2020 г. заплатата на комбайнерите му е достигнала 12 000 леи (4800 лв.), а на инженера, който координира отдела по механизация – 15 000 (6000 лв.).

От години има практиката, когато трябва да се вземат важни решения във фермата, те да се обсъждат. Никой не прави нещо сам. Муска се консултира със своите служители и те – със него. Този модел на работа има своите недостатъци. Трудно е да делегира отговорности, докато го няма. Винаги е на линия, дори когато е на почивка. Така няма как да намери човек, на който да остави бизнеса без надзор. Приема да плати цената на вечния работохолик.

Димитри Муска от години не взима банкови заеми. Инвестира само средства, които вече е спечелил. Може да даде два съвета на младите фермери.

Първо, разберете всичко за нишата, която сте избрали. Проучете всички възможности, рискове, вземете предвид природните бедствия и т.н.

Второ, ако не познавате занаята, научете го. Много хора са готови да ви научат без пари.

Фермери от цялата страна му се обаждат да го питат как е постигнал нещо. Винаги им отговаря, няма тайни. "Като фермер не смея да пазя тайни само за себе си. Нека всички спечелят. Има място под слънцето, колкото искате. Ако няма в селското стопанство, то къде другаде?", казва Муска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари