Бивш съдийски шеф осъди прокуратурата за над 300 000 лева

1
Евелин Драганов бе оправдан по обвинение в закана с убийство към деловодителка
Евелин Драганов бе оправдан по обвинение в закана с убийство към деловодителка Снимка: вестник 24 часа

Евелин Драганов бе оправдан по обвинение в закана с убийство към деловодителка

Бившият председател на районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 300 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), където Драганов е завел иск за 350 000 лева. Той е заради обвинението в закана с убийство към деловодителката в районния съд в Раднево Йовка Иванова, по което той беше окончателно оправдан преди 3 години, пише Lex.bg.

По това дело бившият вече съдия беше обвиняем и подсъдим почти 6 години. Обвинението срещу него беше, че на 5 септември 2013 г., когато вече не бил председател на съда, но го ръководел по заместване, се ядосал на деловодителката Митева. Обадил ѝ се по вътрешния телефон, за да я пита докога ще гледа кой влиза в кабинета му, след което казал: „Мръсна к****, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи”.

Драганов беше оправдан на 3 инстанции, въпреки че всички те приеха за доказани изречените думи и недопустимото му поведение, но бяха единодушни, че това не е закана с убийство.

Съдиите обърнаха внимание на факта, че Митева е подала сигнал срещу съдията 8 месеца след случката, при това не в полицията, а във Висшия съдебен съвет (ВСС). Обяснението на деловодителката, че не е подала жалба по-рано беше, че братът на Драганов бил полицай, с което магистратите не се съгласиха, като изтъкнаха, че когато човек изпитва страх за живота на семейството си, всичко остава на втори план. Бяха приети и експертизи, според които Драганов можел да стане агресивен и да реагира грубо и цинично, когато се почувства пренебрегнат, излъган или застрашен.

Основен свидетел срещу Драганов по това дело отначало беше уволнената съдийка от Раднево – Люба Петрова, която пък вече беше осъдена за измислено заседание. Тя обаче се отказа от показанията си срещу него и каза, че е била принудена да лъжесвидетелства от бившия член на ВСС Димитър Узунов, а в замяна, той щял да ѝ съдейства да бъдат прекратени заведените срещу нея дела и да не ѝ бъде образувано дисциплинарно производство. Пред съда Узунов пък отрече твърденията ѝ и каза, че тя наистина е искала помощ и винаги била готова да говори срещу Драганов. Стигна се и до очна ставка между двамата, в която Петрова обясни, че се е отказала от показанията си, защото се почувствала подведена и излъгана след всичко, което се е случило с нея.

След обвинението Драганов беше отстранен от длъжност, но още през 2015 г. беше уволнен, след като се забърка в друг скандал покрай писмо от 2010 г. до тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, в което се определи като „фен от душа и сърце“ на ГЕРБ и лично на Цветанов.

Продължителността на делото и изнесените в медиите факти и обстоятелства около него, са сред аргументите на Драганов да иска по-голямо обезщетение от прокуратурата за незаконното в крайна сметка обвинение. В иска си бившият съдия пише, че преди да бъде обвинен бил уважаван не само в Раднево, но и в страната, като имал увереност в знанията и възможностите си. Делото обаче довело до дълбоки сътресения в семейния му живот и независимо от оправдателната присъда, нагласата на околните към него като към потенциален убиец не била преминала и хората още го избягвали.

Прокуратурата пък е възразила, че вредите на Драганов са по негова вина и в такъв случай според чл. 5, ал. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), обезщетение не се дължи. От държавното обвинение са поискали от съда най-малко да отчете съпричиняване от страна Драганов, като са оспорили и твърденията му, че се е ползвал с добро име преди обвинението. Държавното обвинение припомня, че срещу него е имало и други дела. През 2018 г. той беше пратен на съд за лично укривателство, тъй като с близък адвокат опитвали да убедят основни свидетели да оттеглят показанията си по едно от делата срещу Люба Петрова, като и по него беше оправдан.

Показания по делото срещу прокуратурата са дали съпругата на Драганов и негов приятел, адвокат. Жена му разказала, че в началото на делото той бил разстроен, унижен, уплашен и безпомощен. След първоначалния шок се затворил в себе си и няколко месеца живеел в село Влас, като не искал да вижда нито съпругата, нито синовете си. Бил изолиран от правната общност, а приятелският му кръг бил предимно от колеги, които спрели да говорят с него и не получил дори минимална морална подкрепа. Според съпругата му, Драганов все още не е преодолял напълно това си състояние и се случвало по една седмица да не излиза от дома си. Тя разказала, че съдът бил всичко за мъжа ѝ и целият му свят се срутил след обвинението, като и до настоящия момент бил безработен, въпреки че правил опити да започне друга работа, но всички завоалирано му отказвали. От отстраняването му семейството разчитало изцяло на нейните доходи, тъй като тя е адвокат, а това допълнително тежало на бившия магистрат. В хода на делото пък баща му починал, а синът му отказал да става юрист и не завършил образованието си в Бургаския свободен университет.

Приятелят на Драганов пък е свидетелствал, че преди да му бъде повдигнато обвинение, той бил с най-добри показатели като съдия в района на Стара Загора, а накрая все повтарял, че се страхува, че ще бъде осъден ефективно, въпреки че всичко било скалъпено и това го смачкало психически.

Съдия Богдана Желявска приема за доказано, че делото е причинило болки и страдания на Драганов и е уронило престижа му пред обществото и колегите му, но подчертава, че се е проточило прекалено на първа инстанция, където са били проведени 17 заседания и това не е по вина на прокуратурата. Процесът в градския съд продължи по-малко от две години, но преди това обвинителният акт беше връщан няколко пъти на прокуратурата.

С тези аргументи обаче съдът се съгласява с възраженията на прокуратурата да бъде намален частично размерът на обезщетението, като решава, че не е редно тя да бъде осъдена да „поеме изцяло негативите“ от забавянето на процеса. Въпреки това държавното обвинение е осъдено да плати обезщетение от 300 000 лева само за неимуществени вреди от незаконното обвинение, като Драганов дори не е бил задържан и беше с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

„Предвид всички обстоятелства по делото, времето, през което срещу Драганов се е водело наказателно производство, изключително сериозното обвинение срещу него, приключило с оправдателна присъда, и съобразявайки показанията на разпитаните свидетели, посочени от ищцовата страна, съдът намира, че претърпените от ищеца неимуществени вреди следва да бъдат възмездени по справедливост с обезщетение в размер 300 000 лв.“, пише съдия Желявска, като осъжда прокуратурата да плати на Драганов още 7 700 лв. за адвокатско възнаграждение и за транспортни разходи.

Решението не е окончателно и може да бъде атакувано в Софийския апелативен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари