Бил Гейтс иска да „изчезне" от списъка на най-богатите хора в света

0
Основателят на Microsoft  превежда 20 милиарда долара на своята фондация
Основателят на Microsoft превежда 20 милиарда долара на своята фондация Снимка: Getty Images

Основателят на Microsoft иска да „изчезне" от списъка на най-богатите хора в света и превежда 20 милиарда долара на своята фондация

Основателят на Microsoft Бил Гейтс възнамерява незабавно да прехвърли около 20 млрд. щатски долара на своята фондация. „Планирам да даря почти цялото си състояние на фондацията. Ще сляза надолу в списъка на най-богатите хора в света и накрая ще изчезна напълно", написа 66-годишният милиардер в Twitter.

В блога си Гейтс обяснява, че 20-те млрд. долара ще бъдат използвани за увеличаване на бюджета на Фондацията на Гейтс до 9 млрд. долара годишно. Новата цел на фондацията е да разпределя 9 млрд. долара годишно (с 50% повече от сегашния ѝ размер), което тя иска да постигне до 2026 г. Според изявлението на Гейтс с последното вливане на парични средства общият размер на даренията на фондацията достига около 70 млрд. долара, пише Инвестор.бг.

След бурния си развод миналата година едноименните милиардери съвместно се ангажираха да предоставят 15 млрд. долара на базираната в Сиатъл организация, които последната вноска на Гейтс ще покрие изцяло.

„Оттогава и двамата съпредседатели са направили значителни вноски за изпълнение на ангажимента", заяви в имейл до Bloomberg Кейт Дейвидсън, говорител на фондацията на Гейтс, без да уточнява сума.

Гейтс основава фондацията заедно с бившата си съпруга Мелинда. „Фактът, че давам тези пари, изобщо не го смятам за жертва", пише Гейтс. Сумата трябва да бъде преведена този месец.

Бил Гейтс, който през 1975 г. основава заедно с Пол Алън IT гиганта Microsoft, е смятан за един от най-богатите хора в света. Според списание Forbes състоянието на 65-годишния бизнесмен се оценява на повече от 102 млрд. щатски долара (което в момента отговаря на около 100 млрд. евро). Това го поставя на пето място в световния списък на свръхбогатите. Той водеше този списък в продължение на много години.

В изпълнение на още едно обещание, дадено след развода, тази година фондацията разшири управителния си съвет с четирима членове, като добави главен изпълнителен директор на организацията, зимбабвийски милиардер, консултант с нестопанска цел и баронеса.

Преди това бордът се състоеше от тесен кръг приятели и роднини, включително бащата на Гейтс, който почина през 2020 г., и Уорън Бъфет, който е дарил повече от 35 млрд. долара на благотворителната организация, включително 3,1 млрд. долара през юни. 91-годишният Бъфет се оттегли скоро след раздялата на Гейтс и Френч Гейтс.

Gates Foundation отдавна е считана за двигател в света на нестопанските организации, като от 2000 г. насам в нея работят почти 1800 души и тя е похарчила близо 80 млрд. долара. През 2019 г. тя беше изпреварена от Fidelity Charitable, доставчик на дарителски фондове, като най-големия доставчик на безвъзмездни средства в страната. Към онзи момент и двете организации са направили по-малко от 5 млрд. долара дарения годишно.

Дори и да постигне годишната си цел от 9 млрд. долара, Gates Foundation може да остане зад Fidelity. През 2021 г. последната е разпределила повече от 10 млрд. долара под формата на дарения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари