БГ абсурд: Пожарнакари носят болна жена до линейката на „Спешна помощ”

2
Д-р Бахчеванова: На шофьорите на линейки и медицинските екипи не влиза в задълженията да пренасят болните
Д-р Бахчеванова: На шофьорите на линейки и медицинските екипи не влиза в задълженията да пренасят болните

Екип на „Пожарна безопасност” бе извикан, за да свали възрастна жена  със симптоми на тромбоемболия от партера до линейката на „Спешна помощ”.

До абсурдния казус се стигна вчера преди обяд в кабинета на русенското джи пи д-р Сребрина Петканова, пише днес вестник "Бряг".

84-годишната Стоила К. потърсила помощ от личния си лекар с оплакване от тежест в сърдечната област. След преглед опитната лекарка обаче бързо преценила, че става дума за сериозна тромбофлебна атака. „Жената беше с изменения в кардиограмата, оплакваше се от остри режещи болки в крака, крайникът пред очите ми побеля. За мен нямаше съмнение, че става дума за тромбоемболия, а това значи, че трябваше да се реагира начаса.” 

Лекарката направила нужното за първа помощ и позвънила на тел.112. Колата на „Спешна помощ” пристигнала, но се оказало, че няма кой да пренесе 84-годишната баба до линейката навън. Наложило се да извикат Пожарната, която дошла след половин час.

Благодарение на адекватната помощ в лекарската практика и точно поставената насочваща диагноза животът на пациентката вчера бе спасен. В отделението по съдова хирургия й е била направена спешна операция, вследствие на която кракът на жената е бил спасен от ампутация.

„На шофьорите на линейки и медицинските екипи, които отиват на адрес, не влиза в задълженията да пренасят болните. За това трябва да се погрижат близките им. Макар че някои колеги на добра воля го правят…”, каза, потърсена за коментар, шефката на „Спешна помощ” - Русе д-р Бахчеванова.

А какво се случва с хората, които изпаднат в беда без близки около себе си, както в случая, или наоколо няма никой, който да помогне на добра воля, коментираха свидетели на случилото се. И оправдано ли е да се вика Пожарната за сваляне на човек от… партера?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари