БФИЕК настоява за компенсации заради цените на тока и газа

1
Според федерацията темата за местен добив на газ трябва да се постави на първо място
Според федерацията темата за местен добив на газ трябва да се постави на първо място Видео: NOVA

"Настояваме да има компенсации заради цените на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост."

Това заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация”, каза още той, предава NOVA.

Припомняме, че в петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струва 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром” цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение”, коментира Стаменов.

Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром”, която за май трябваше да бъде 123 лв.”, добави той.

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ, посочи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари