Безплатното саниране ще излезе двойно по-скъпо на българите

0
Възниква и въпросът за какво и на кого ще плащаме
Възниква и въпросът за какво и на кого ще плащаме

Обявеното от правителството намерение да се санират уж безплатно сградите у нас ще излезе двойно по-скъпо на българите. От една страна, хората ще трябва да платят заема, с който правителството ще финансира програмата, а от друга – бидейки санирани, сградите ще имат вече по-високи данъчни оценки, което ще бръкне в джоба на българите още веднъж.

Припомням, че държавата осигурява 1 млрд. лева, които ще бъдат вкарани в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища. Тя ще обхване всички общини в страната, а продължителността й е 2015- 2016 или до изчерпване на финансовия ресурс. Парите ще се осигурят от Българската банка за развитие, на която държавата ще даде банкова гаранция да изтегли заем. Това реално означава, че жилищата ще бъдат санирани с кредит, за който ще гарантира държавата, но който в крайна сметка ще трябва да бъде погасен с пари от бюджета. Казано с други думи – от гражданите.

Правителството вече призна, че единият милиард лева разходи за т. нар „безплатно саниране“ ще бъдат разхвърляни във времето според възможностите на бюджета и ще се покриват 5-10 години. По-голямото удължаване на срока за връщането на заема обаче означава и по-голяма лихва. Това е ясно за всеки. Според схемата на правителството самите пари ще се раздават на сдруженията на собствениците безвъзмездно, а след завършване на проектите бюджетът ще връща съответните суми на ББР. Така разходите по тази схема ще започнат реално през 2016 г. и ще се покриват поне 5-10 години. По този начин обаче правителството ще натовари със собствената си инициатива и бъдещи кабинети, но това е по-малката беда, по-голямата ще е за всеки от нас, които ще трябва да плащаме.

Възниква и въпросът за какво и на кого ще плащаме. Много интересен е моментът с това кои ще са фирмите-изпълнители и дали пак няма да се стигне до ситуацията, в която кабинетът да направи така нещата, че да уреди отново своите си хора, за да може след това и да напълни партийната си каса?

По програмата за саниране могат да кандидатстват жилищни сгради, проектирани до или преди април 1999 г. и имащи най-малко 36 апартамента в тях. Техните стопани трябва да регистрират Сдружение на собствениците, което като юридическо лице да кандидатства по програмата. Изискването е в това сдружение да се включат минимум 67% от всички собственици на жилищата в сградата. Но за да бъде включена в програмата, е необходимо съгласието на притежателите на абсолютно всички апартаменти.

Тук възниква друг въпрос – доколко е справедливо семейство Николови от село Бисер, чиято къща е отнесена от наводнението преди години, да плащат, за да може Петрови от Варна да живеят в саниран блок и да плащат по-малки сметки? Къде е справедливостта?

Иначе програмата за санирането започва от първи февруари и ще продължи две години. Няма определен срок, в който да се кандидатства по нея, това може да бъде направено през всичките 24 месеца.

Източник: Силна България
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари