93% от жилищните сгради у нас имат нужда от обновяване

1
Около 1.4 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени за саниране
Около 1.4 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени за саниране Снимка: БГНЕС

Кои сгради могат да кандидатстват за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството откри процедурата по кандидатстване „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I”.

Около 1.4 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат вложени за санирането, освен това се предвижда минималният размер на заявените средства да е около 100 хил. лв., а максималната 6 500 000 лв. Кои сгради могат да кандидатстват и как ще се случва това? Какви са основните изисквания и има ли нови условия за кандидатстване?

Събеседник по темата в ефира на БНР е Добромир Василев, директор "Жилищни политики" в МРРБ:

"Документите са публикувани за обществено обсъждане, гражданите могат да изпращат предложения. Кандидатстването - след месец. Сградите трябва да са проектирани преди 1999, новите няма да могат да достигнат 30% ефективност. Оценява се намаляването на емисиите от въглероден двуокис, колко голяма е сградата, колко заинтересовани са живущите. Процентите се измерват. Трябва да се предостави сертификат за енергийна ефективност и технически паспорт. Финансираме само конструктивно здрави сгради.

Срокът за предоставяне на 100% безвъзмездно финансиране е 31 март 2023, после ще има мярка с 80% финансиране. Има процедури след оценката на проектите, с оценените най-високо се сключва договор и после общините сключват договори с изпълнителите. В първия етап финансирането е над 1,4 милиарда лева, вторият е по-малко.

Законът изисква минимум 67% от живущите да подкрепят санирането, това е и един от критериите - колкото по-голям процент, толкова по-голям брой точки. Всички трябва да дадат достъп до помещенията си, за да се сменят дограмите. Не планираме частично финансиране на мерките.

Близо 93% от жилищните ни сгради имат нужда от обновяване, едно- и многофамилни."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари