Безплатни сметки за заплати и пенсии, но не съвсем

0
Ще можем да теглим безплатно до три пъти пари от банкомат, след което се начисляват такси
Ще можем да теглим безплатно до три пъти пари от банкомат, след което се начисляват такси

Ще можем да теглим безплатно до три пъти пари от банкомат, след което се начисляват такси

Как ще се ползват безплатните сметки за заплати и пенсии, предвиждат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, внесен от Министерски съвет в Народното събрание.

Той предвижда, когато с акт на Министерския съвет е възложено извършването за сметка на държавния бюджет на услуга от общ икономически интерес, включваща предоставянето на платежни услуги чрез платежна сметка за основни операции, със закон да се определи за тези услуги да не се начисляват такси на потребителите.

Освен това, ако в тази сметка постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях, по тях няма да се начислява такса обслужване на сметка.

Потребителят пък ще може ежемесечно да прави до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три операции по теглене на пари в брой от банкомат или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Това обаче няма да важи за теглене на пари от банкомат на друга банка, както и за теглене на пари в брой на каса в офис на банка, информира PARITENI.

Клиентът трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства от трудови доходи или пенсии. А при промяна на обстоятелствата потребителят да актуализира своевременно предоставената на банката информация.

Всеки клиент ще може да притежава в банка повече от една платежна сметка, различна от сметката за основни операции, пише още в законопроекта.

С приемането от Народното събрание на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. бяха направени изменения в Кодекса на труда и съответно в Закона за ограничаване на плащанията в брой. С тях се въведе задължението за всички работодатели със 100 или повече наети лица да изплащат трудовите им възнаграждения само чрез превод или внасяне по платежна сметка в посочена от работника или служителя банка в страната.

Това пък наложи промени в чл. 120а от Закона за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), които влязоха в сила от 1 септември т.г., че гражданите могат безплатно обслужване и без такси на платежна сметка за основни операции, ако в нея са доходите им от заплати, пенсии, социални помощи, стипендии.

Редица сигнали обаче показаха, че има проблем с откриването на такава сметка, тъй като банките поставят редица изисквания и налагат тромава процедура, вместо да улеснят хората, а от това страдат най-вече пенсионерите и хората с увреждания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Мунчо
    От банките не очаквайте нищо добро. Само знаят да скубят.
  • 4
    2
    Drug indianec
    Еврото има една малка вероятност да влезе през 2027 г, а и още една - да не влезе изобщо. Та те така.
  • 2
    1
    Indianec v BG
    Харчете наличните си пари в брой, а тези по картите не. Когато настъпи превалутиране, залежалите спестявания ще трябва да ги обменяте в евро срещу допълнителни такси (касово внасяне, такси за големи суми и др.). Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари